Димитър Главчев, в листата на ГЕРБ/СДС за 23 МИР-София пред

...
Димитър Главчев, в листата на ГЕРБ/СДС за 23 МИР-София пред
Коментари Харесай

Димитър Главчев пред Труд: България има остра нужда от стабилност и върховенство на закона

Димитър Главчев, в листата на ГЕРБ/СДС за 23 МИР-София пред " Труд ":

- Господин Главчев, и през 2020-а още веднъж видяхме, че най-вече пари се харчат от бюджета през декември, а не по гладко през годината, с цел да стигнат средствата по-бързо до нуждаещите се?

-Бюджетната политика на ГЕРБ постоянно е била консервативна и основана на цели – невисок бюджетен недостиг, даже остатък, невисок държавен дълг и предпочитано ориентиране на запас към избраните от обществото значими браншове: обучение, опазване на здравето, инфраструктура и защита. Всичко това, съчетано с ниско данъчно облагане и улеснено администриране. Последната година, в целия свят, наложи нов свръхприоритет - разходване на средства, в посока компенсиране, доколкото е допустимо, на провалите от пандемията COVID-19. Съгласете се, че не е елементарно за обмисляне и изисква действеност. Безспорна е нуждата от компенсиране на бизнеси и наетите от тях, бяха неотложно пренасочвани разноски, което нямаше по какъв начин да се планува и да се направи авансово разполагане във времето, а изискваше бързи, навременни решения. И все пак това, страната ни е измежду първенците в Европейски Съюз с ниско равнище на недостиг и задлъжнялост, което сътрудниците ни от Европейски Съюз и рейтинговите организации, регистрират като огромен триумф. Много от огромни страни и мощни стопански системи не съумяха да задържат на положително равнище упоменатите индикаторите. Световната пандемия сложи на извънредно тестване стопанските системи на всички страни, без изключение. На този декор България се открои измежду най-добре справящите се, а имайте поради, че на всички се наложи го вършат „ в придвижване “. Финансовата оценка за България е влизането ни във валутния обменен механизъм ERM II.

2 млн. пенсионери с удвоени пенсии да кажат дали сме популисти

-Кое управническо решение бе подложено на най-мощен популизъм в региона на финансите от миналия управнически мандат?

- Знаете ли, свикнахме с обвиняванията. за какви ли не „ популистки “ решения. Те са, по-скоро от изтощение и уязвимост, евентуално има и ”щипка‘ злоба. Твърдението е, че парите се харчат предизборно, че не се разходват по предопределение, само че кажете, в тази невиждана рецесия, на кой бранш да спрем парите? Не съм чул рецензии всъщност, наблягам всъщност, за харченията, а разнообразни отзиви и формулировки по какъв начин тъкмо да се дефинират те, да вземем за пример дали да е 60/40 или 80/20 и тн. Мисля, че здравната рецесия се употребява като инструмент за политическа приложимост от съперниците, с цел да натрупат дивиденти, а обвиняванията в популизъм постоянно са съпътствали нашето ръководство, тъй като се вслушваме в гласа на хората, което кара опозиционно настроените партии и обединения да ни укоряват. Разбира се, че би трябвало да следим настроенията на хората и да търсим баланс в управническите решения. Мерките. резервираха 300 000 работни места. Попитайте над 2 млн. пенсионери с удвоени минимални пенсии, дали сме популисти. Попитайте учителите, чиито заплати бяха удвоени, дали сме популисти. Мога и към други класи да Ви насоча с този въпрос, само че не желая да звучи самохвално, осъзнаваме грешките си. Целта ни е да ги да поправяме.

- Не можахте да бъдете и 1 година ръководител на Народното събрание – от Българска социалистическа партия ви желаеха оставката и бяхте обречен. Не В и беше ли обидно?

-Политиката не е място за персонални страсти. Не би трябвало да е и поле за персонални връзки, с цел да си разрешаваме персонални усеща и обиди. Политиците би трябвало да служат на гласоподавателите си, значимото е те да не им се обидят. Нямам на кого и защо да се наскърбявам в онази обстановка. Работих по този начин, че да не ме е позор от нищо, постовете не са самоцел за мен.

-Кажете почтено – харесва ли ви новата постройка на Народното събрание?

-Проектът за нова постройка на Народното събрание беше стартират доста обратно в годините, от моите прародители и беше завършен в сегашния мандат. Докато бях ръководител на Народното събрание, също се работеше в посока на пренасяне на националните избраници и администрацията в постройката на така наречен Партиен дом. Важното е да има подобаващи условия и несъмнено да бъде представителна, да въплъщава духа на българския парламентаризъм. Добре е да градим този дух и уповавам се, и в тази нова постройка. Надявам се, всеки един от нас народните представители, да го е осъзнавал и е допринасял за това.

-С какво стартирате в пленарна зала незабавно след изборите? Кои са целите ви в границите на първата сесия?

-Към 45-то Народно заседание има огромни упования, някои занапред считат, че няма да ги оправдае и чакат нови избори, нека не са прави. България има остра потребност от непоклатимост и господство на закона. Непосредственото и главно предизвикателство е спечелването на войната с COVID-19. Война за живота и здравето на хората, за възобновяване на естественото развиване на страната.

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 година в София. В 44-то Народно събрание е ръководител на Народното събрание. Има магистратура по интернационалните стопански връзки. Един от водещите икономисти на ГЕРБ. В листата на ГЕРБ/СДС за 23 МИР-София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР