Диетичния план периодично гладуване или фастинг 5:2 е един от

...
Диетичния план периодично гладуване или фастинг 5:2 е един от
Коментари Харесай

Фастинг: Отслабване с периодично гладуване 5:2

Диетичния проект от време на време недояждане или фастинг 5:2 е един от по-известните проекти, допускащ на хората да ядат каквото желаят 5 дни в седмицата и да лимитират калориите през останалите 2 дни.

На този проект се удължава времето сред храненията, тъй че тялото ви приключва изгарянето на калории и по-късно стартира да изгаря мазнините.

Този вид хранене освен ви оказва помощ да управлявате тежестта си, само че може да предотврати или даже да обърне някои болести. Експертите споделят, че доста хора намират периодическото недояждане за по-управляемо и може да се придържат към него по-дълго в сравнение с обичайната диета.

Докато някои хора ползват фастинг, с цел да отслабнат, най-голямата изгода е, че периодическото недояждане наподобява спомага за стабилизиране на равнищата на инсулин.

Фастинг диетата 5:2

Една от по-известните диети с от време на време недояждане е фастинг проекта 5:2.

Съгласно този проект вие ядете каквото желаете в продължение на 5 дни всяка седмица и по-късно се ограничавате до 500 калории през останалите 2 дни.

В скорошно проучване проведено в университета Queen Mary в Лондон, откривателите споделиха, че резултатите от от време на време недояждане 5:2 са сходни по успеваемост с обичайна диета.

Те също по този начин откриха обаче, че хората нормално избират от време на време недояждане и са склонни да се придържат към диетата за по-дълъг интервал от време.

Проучването включва 300 възрастни със затлъстяване – 100 са получили информация за обичайна диета, 100 са получили информация за от време на време недояждане и 100 са получили информация за от време на време недояждане дружно с 6 седмици поддръжка.

Изследователите наблюдават участниците в продължение на една година, отбелязвайки загубата на тегло. В края на проучването те означиха:

  • Петнадесет % от участниците в групата, снабдена с информация за обичайна диета, са изгубили най-малко 5 % от телесното си тегло.
  • Осемнадесет % от хората, получили информация за от време на време недояждане, изгубили най-малко 5 % от телесното си тегло.
  • Двадесет и осем % от хората, които са получили информация за от време на време недояждане, както и поддръжка за 6 седмици, са изгубили най-малко 5 % от телесното си тегло.

Докато загубата на тегло е сходна в групите, броят на хората, които са изгубили тегло, се усилва с използването на фастинг диеета.

Изследователите загатват, че двете групи, които са употребявали диетата 5:2, са се придържали към диетата по-лесно от хората, употребяващи обичайна диета.

Видове фастинг диети

В взаимозависимост от вашия график, персона и метод на живот, можете да изберете протокол за недояждане, който най-добре дава отговор на вашите потребности.

Без значение кой вид изберете, значимо е да запомните да ядете здравословни храни през определения от вас прозорец за хранене. Тези пости няма да работят, в случай че изберете ястия, които са цялостни с модифицирани храни.

Освен проекта 5:2, други типове от време на време гладуване включват:

  • 16:8.  Този вид от време на време недояждане включва хранене единствено през избран 8-часов интервал всеки ден.
  • Яж Спри Яж.  Това включва недояждане в продължение на 24 часа два пъти седмично. Това е сходно на 5:2, само че дните на недояждане не са един след различен в седмицата – ядете един ден, по-късно гладувате на идващия ден, по-късно ядете още веднъж и в различен ден от седмицата още веднъж гладувате.
  • Диета на воина.  Тази диета включва 20 часа фастинг, последвано от 4 часа безграничен банкет, нормално щедро хранене вечер.
  • Спонтанно пропускане на хранене.  Това е, когато пропускате хранене – закуска, обяд или вечеря. Можете да се възползвате от периодическото недояждане въз основа на вашите потребности, като да вземем за пример да пропускате хранения, когато не сте гладни, вместо да ядете, тъй като е време за хранене.

Ползи за здравето от фастинг

Има доста изгоди за здравето от периодическото недояждане.

Фастинга може да намали холестерола, да понижи мазнините в черния дроб, да усъвършенства контрола на глюкозата и да усъвършенства кръвното налягане, в допълнение към отслабването. Подобрената двигателна съгласуваност, нарасналата устойчивост и по-добрият сън също са свързани с периодическото недояждане.

Освен това може да доведе до по-дълъг живот, по-остър разум и да защищити от диабет вид 2, сърдечни болести, невродегенеративни болести, породени от възрастта, възпалителни болести на червата и някои типове рак.

Странични резултати от от време на време недояждане

Може да отнеме 2 до 4 седмици, до момента в който тялото ви се приспособи към новия ви метод на хранене. През това време може да изпитате главоболие, съгласно някои специалисти в региона.

Други вероятни странични резултати включват храносмилателни проблеми, като гадене, диария, запек и отичане на корема. Ниската кръвна захар, породена от от време на време недояждане, може да ви направи изтощени и слаби. Може да забележите нарушавания на съня, което води до отмалялост денем.

Експертите споделят, че има някои групи хора, които не би трябвало да праилагат фастинг диета:

  • деца и младежи под 18 години
  • бременност или кърмене
  • хора с диабет или проблеми с кръвната захар
  • хора с анамнеза за хранителни разстройства

Колкото и да е потребно периодическото недояждане, то не е за всеки. Ако имате анамнеза за хранителни разстройства или приемате медикаменти, които не могат да се одобряват на празен корем, не забравяйте да говорите с вашия доктор или диетолог, преди да започнете. Видът на храната, която ядете, е еднообразно, в случай че не и по-голям от времето на деня или часовете, в които консумирате храната.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР