Диетата за понижаване на холестерола е предназначена предимно за хора

...
Диетата за понижаване на холестерола е предназначена предимно за хора
Коментари Харесай

Лесна диета за понижаване на холестерола и спасение за сърцето

Диетата за намаление на холестерола е предопределена най-вече за хора със сърдечно-съдови болести. Лекарите споделят, че холестеролът може да бъде рисков за здравето и го разказват като „ безмълвният палач “.

Повишеното равнище на холестерол в кръвта предизвика развиването на атеросклероза и други рискови болести на сърцето и кръвоносните съдове. Специална диета, ориентирана към непрекъснат надзор на холестерола, оказва помощ да се избегнат нежеланите последици.

Какво съставлява диетата

Този режим на хранене изключва храни, които покачват холестерола, който постоянно се среща в животинските артикули. Изненадващо, всеки от нас употребява холестерол всекидневно, макар обстоятелството, че е евентуално рисков за тялото ни. За да не застрашите здравето си, равнището на му би трябвало да е обикновено. Как може да се реализира това? Всичко би трябвало да бъде уравновесено. Тъй като консумираме холестерол с храната, равнището му може да се контролира от диета.

Наситените мазнини, които се намират основно в скотски артикули, доста покачват холестерола в кръвта. А мазнините от растителен генезис имат удобен резултат и оказват помощ за намаляването му. С други думи, би трябвало да има вярна уравновесена диета, тъй че да можете да предотвратите повишение на равнищата на холестерола в кръвта.

Преди да започнете би трябвало да знаете, че има артикули, с които би трябвало да се разделите вечно. Това да вземем за пример е маргарина, който може да замените с царевично масло, зехтин или ленено масло. Общият дял на наситените мазнини би трябвало да бъде не повече от 25-30% от дневната енергийна стойност на изядената храна.

Дневния банкет на холестерол не би трябвало да надвишава 25 грама. Трябва да увеличите дневния банкет на зеленчуци и плодове, съдържащи по-голямо количество въглехидрати.

Елиминирайте храни, които покачват холестерола в кръвта

Храните, които покачват холестерола, са най-вече съдържащи скотски мазнини или наситени такива. Това са меса като: свинско, агнешко, шунка. Има и странични артикули с високо наличие на холестерол като всевъзможен тип карантия.

Трябва да обърнете внимание на някои млечни артикули, които покачват холестерола. Ограничете доста потреблението на високомаслена извара и заквасена сметана. Сиренето би трябвало да съдържа не повече от 30% мазнини. Яйцата могат да бъдат включени в диетата, само че не повече от 2 варени яйца на седмица. Но, в случай че отделите жълтъка, тогава белтъците могат да се ядат споконо, в неограничени количества.

Диетата за намаление на холестерола не се лимитира единствено до добре направено меню. Препоръчително е да наблягате на салати, подправени със зехтин, лимонен сок и подправки на усет. Ограничете фрапантно майонезата и кетчупа.

Препоръчително да включите в менюто си рибата и всевъзможни рибни артикули, които намаляват равнището на неприятния холестерол.

Когато приготвяте храна, би трябвало да се откажете от пърженото и да готвите посредством варене, задушаване, пара или скара. Точно преди готвене, премахнете цялата непотребна лой от месото, отстранете кожата от пилешкото месо. По време на диетата яжте 5 пъти дневно, почти на всеки 3-4 часа. Хората с наднормено тегло би трябвало да понижат приема на сол до 3-5 грама дневно.

Цигарите и алкохолът са неразрешени по време на диетата. Забравете и сладкишите.

Бъдете деликатни и за „ скритата “ захар, който се съдържа в содата, сладоледа или пък студения чай. Любителите на кафе би трябвало да се придържат към разтворимото или да понижат приема му до две чаши дневно.

Примерно меню за деня:

Първа закуска: каша от елда-150 гр., ябълка или портокал, чай или кафе без захар.

Втора закуска: салата от домати и краставици – 250 гр., подправена със зехтин, малко сол,  200 гр. моркови.

Обяд: 300 мл. зеленчукова чорба, 150 гр. пилешки бутчета на пара, 150 гр. зеленчуци на скара, 1 филия пшеничен самун, 200 мл. портокалов сок.

Следобедна закуска: 120 гр. овесени ядки, 200 мл. ябълков сок.

Вечеря: 200 гр. риба на скара, 150 гр. задушени зеленчуци, 1 филия самун с овесени ядки, чай или кафе без захар.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР