Диетата на неандерталците е обект на разгорещен дебат сред учените

...
Диетата на неандерталците е обект на разгорещен дебат сред учените
Коментари Харесай

Учените най-накрая разбраха какво всъщност са яли неандерталците СНИМКА

Диетата на неандерталците е обект на развълнуван спор измежду учените през последните няколко десетилетия. Ново изследване наподобява може да постави завършек на този проблем - учените са изследвали кучешки зъб на неандерталец, с цел да схванат от какво в действителност се е състояла диетата му, пише Daily Mail .

Неандерталците обичайно се считат за първите хора, които са живели на диета на пещерен човек, което значи диета, основана на храни, които могат да бъдат получени посредством лов или събиране. Някои проучвания на зъбния камък на хора от Иберийския полуостров обаче демонстрират, че неандерталците са се хранили най-вече с растения. Изследванията отвън Иберия, в противен случай, демонстрират, че неандерталците не са консумирали съвсем нищо с изключение на месо.

През 2014 година откривателите още веднъж се върнаха към теорията, че диетата на неандерталците е по-разнообразна и съдържа освен месо, само че и грудки и ядки. През 2019 година откривателите откриха доказателства, че античните хора са яли главно еленско и конско месо. А през 2020 година откривателите откриха доказателства, че неандерталците също са консумирали интензивно морски блага - изключително миди и риба, богати на омега-3.

Споровете за това какво в действителност съставлява неандерталската диета би трябвало да са траяли. Но в актуалното проучване учените са употребявали нов метод за разбор на емайла на античните човешки зъби, с цел да сложат най-сетне завършек на годините на разногласия.

Този път учени от Géosciences Environnement Toulouse (GET) във Франция изследваха неандерталски кучешки зъб, открит в Габас в Северна Испания. Изследователите допускат, че останките на античния човек са открити в същата пещера, където е прекарал живота си.

Все още не е известно дали зъбът е на мъж или жена и по кое време е умрял този човек. Въпреки това, пластовете, където са открити остатъци от неандерталци, датират от към 150 000 години. Учените допускат, че зъбът евентуално е на същата възраст или малко по-млад.
 Неандерталски зъб Учени са анализирали зъб на неандерталец
В ранните проучвания учените трябваше да извлекат протеини и да проучват азотните изотопи, присъстващи в костния колаген. Този способ обаче може да се употребява единствено в сдържан климат и в проби не по-стари от 50 000 години. Но в актуалното проучване учените използваха нов способ - те проучиха съотношението на цинковите изотопи в зъбния гланц, който е резистентен на всевъзможни форми на дисторция.

Според създателя на проучването Клевия Джаовен, в случай че диетата се състои най-вече от месо (мускулна тъкан), тогава тялото, изключително зъбите, ще бъде обогатено с леки изотопи. При най-вече зеленчукова диета — тежки изотопи на цинка.

По време на проучването учените открили, че неандерталският зъб има ниско равнище на тежки изотопи, а леките доминират, което демонстрира месоядна диета. Учените не смеят да настояват, че неандерталците въобще не са яли растителна храна, само че нейният дял в диетата е бил доста дребен.

Според Джаовен може да се каже, че неандерталците, които са живели на мястото на Gabas, са следвали месоядна диета. Необходими са обаче повече разбори и проучвания на зъбите на античните хора в други райони, с цел да се каже сигурно, че всички неандерталци са следвали тази диета.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР