Дезинформацията продължава да се разпространява бързо в интернет през 10-те

...
Дезинформацията продължава да се разпространява бързо в интернет през 10-те
Коментари Харесай

Мерките на Европа срещу дезинформацията за Газа създават опасен прецедент

Дезинформацията продължава да се популяризира бързо в интернет през 10-те дни след началото на войната сред Израел и „ Хамас “, като подправени изображения и погрешно обозначени видеоклипове популяризират погрешни изказвания за всичко - от естеството на офанзивите до размера на помощта на Съединени американски щати за Израел.

Почти незабавно след нападението на „ Хамас “, напомня Fast Company, Европейската комисия реагира на внезапното повишаване на подправената информация, като насочи серия от строги предизвестия към огромни софтуерни компании, в това число Meta, X, TikTok и YouTube, в които се споделя, че техните платформи се употребяват за разпространяване на " нелегално наличие и дезинформация ". В тях се упорства за " ограничения за намаляване на последствията ", с цел да се предотвратят по-нататъшни вреди, породени от сходно наличие.

Целта на писмата, които европейският комисар Тиери Бретон разгласява в X, е да се подсигурява, че фирмите за обществени медии извършват отговорностите си според новоприетия европейски Закон за цифровите услуги (DSA) - огромен законодателен акт, който постанова нови отговорности за модериране на наличието на платформите за обществени медии, опериращи в Европейски Съюз.

Експертите по DSA обаче настояват, че като оказва обществен напън върху платформите да отстраняват това, което тя смята за " дезинформация ", Комисията рискува да премине границата на цензурата, която законодателството е призвано да не разрешава, показва още изданието и цитира Дафне Келер, шеф на Програмата за контролиране на платформите в Cyber Policy Center към Stanford, която споделя:

" Това е голям ПР неуспех за Комисията. Те желаят да разпространяват DSA като модел, а вместо това Бретон демонстрира на света нещо, което наподобява като голям капацитет за корист. "

В писмата си Бретон не изисква категорично премахването на избрани елементи от законно наличие, а в изказването си в X написа: " #DSA е тук, с цел да пази както свободата на изложение, по този начин и нашите демокрации - в това число по време на рецесия. "

И въпреки всичко специалистите се тормозят за прецедента, който изявлеието на Бретон е евентуално да сътвори.

" Те няма да могат да водят открит и прям разговор за това какво съгласно тях работи и какво не работи и за какво ", споделя Зак Майерс, старши теоретичен помощник в европейския мозъчен концерн The Centre for European Reform. " Те ще бъдат в действителност нервни от обстоятелството, че някои комисари считат, че могат да завоюват политически точки, като приказват обществено и възприемат нападателен метод. "

DSA съзнателно се движи по границата, с цел да избегне апели за намерено угнетяване на законното изложение на позиции - опция, от която страните членки и бранителите на гражданските свободи се тормозят през цялото време.

" Редица страни в действителност се притесняваха, че това ще се трансформира в харта на цензурата и ще сътвори доста мътни, сиви зони, в които ще има наличие, което не е нелегално, само че е нелегално, в случай че го пуснете в обществените медии ", споделя Майерс.

Вместо това DSA изисква от така наречен доста огромни онлайн платформи с повече от 45 милиона дейни консуматори месечно да отстраняват категорично избраното като нелегално наличие - като терористична агитация или материали за полово принуждение над деца - и също по този начин да подхващат ограничения за понижаване на рисковете от други евентуално нездравословни форми на речта, като дезинформация, интервенция в избори и злоупотреби с малолетни. Законът обаче не обрисува категорично по какъв начин платформите би трябвало да понижат тези опасности и оставя открита опцията намаляването им да наподобява друго според от платформата.

За да се подсигурява отчетността на операторите на обществени медии, законодателството изисква те да се подложат на оценка на риска и годишни самостоятелни одити. По този метод то се концентрира върху това дали фирмите са въвели точните процеси, а не дали смъкват обещано проблематично наличие.

" DSA има куп деликатни, процедурно характерни способи, по които Комисията или други органи могат да споделят на платформите какво да вършат. Това включва " намаляване на вредите ", споделя Келер. Според нея казусът с писмата на Бретон е, че те " подминават всички тези деликатни формулировки, като наподобява, че допускат тъкмо този тип неограничена държавна власт, за която доста критици предизвестяват по време на правенето на DSA ".

Въпреки че писмата притеглят вниманието на платформите към разпространяването на нелегално наличие, те също по този начин показват съществуването на наличие, което не е нелегално, а е просто погрешно или подвеждащо. В писмата си до X и TikTok да вземем за пример Бретон цитира известия за " подправени и манипулирани изображения и обстоятелства ", които се популяризират в платформата, като причина за угриженост по отношение на спазването на DSA от страна на фирмите. В случая с X Комисията изпраща публично искане за информация до компанията като част от това, което Бретон дефинира като " първа стъпка в нашето следствие ".

В имейл до Fast Company представител на Комисията повтаря позицията, че както DSA, по този начин и регламентът на Европейски Съюз за терористично наличие онлайн изискват от платформите да отстраняват наличие, което може да се свърже с „ Хамас “ или което подбужда към принуждение или възхвалява терористични закононарушения. Но представителят прибавя: " Нищо в DSA не задължава онлайн медиаторите да отстраняват законно наличие. Напротив, Законът за цифровите услуги ще постави завършек на настоящето състояние, при което онлайн медиаторите не подлежат на никакви минимални стандарти и не носят отговорност за практиките си за модериране на наличие. "

Все отново Ашхен Казарян, старши помощник по въпросите на свободата на словото и мира в организацията с нестопанска цел Stand Together, възразява против намека в тези писма, че самото битие на нездравословно, само че законно наличие допуска, че фирмите не извършват отговорностите си по DSA.

Особено по време на война, споделя Казарян, който е някогашен началник на политиката за наличие в Meta, тези различни интервенции могат да бъдат от решаващо значение за опазване на доказателства, които да бъдат употребявани по-късно от откриватели и интернационалните трибунали.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР