Дезинфектантът за ръце, използван от изборните комисии и гласоподавателите на

...
Дезинфектантът за ръце, използван от изборните комисии и гласоподавателите на
Коментари Харесай

Има ли държавен орган, който контролира какво има в дезинфектантите

Дезинфектантът за ръце, употребен от изборните комисии и гласоподавателите на 4 април е със наличие, което не дава отговор на изписаното на етикета, и е довел до илюзия на потребителите. Това потвърждават химичните разбори, направени по поръчка на Българското национално радио и от компанията производител във Велико Търново. Разследване на кореспондента на БНР Здравка Маслянкова сподели, че няма държавен орган, който дейно да управлява какво има в дезинфектантите. 

40 тона дезинфектанти за ръце на великотърновската компания „ Хигиенно-медицинска промишленост “ бяха доставени на половин цена на Здравното министерство от сливенска компания прекупвач за последните парламентарни избори. 

Химичен разбор от държавна лаборатория, предоставен от БНР, потвърди, че наличието на дезинфектанта, употребен на 4 април, не дава отговор на изписаното на етикета. Липсва дейното вещество хлорхексидин, количеството на етанола е по-малко, открива се и неприемливото съществуване на отровния алкохол метанол. 

Фирмата производител направи свое проучване, което даде аналогични резултати. „ Подведени сме от доставчиците на първични материали “, уточни Виктор Азманов, шеф на ХМИ:

„ Ние удостоверяваме, че има позволена неточност, за която сме си създали отчети, протоколи от изпитвания, санкции, декаданс към доставчика. Ние сме изтеглили всичко налично от пазара “.

Игнат Арсенов, основен шеф в дирекция „ Контрол на пазара “ в Комисията за отбрана на потребителите, съобщи, че Комисията не може да се произнесе за нарушаването със заблудата на потребителите с тези колосални количества дезинфектанти за изборите:

„ В съответния случай  тези артикули не се оферират на крайни консуматори за продажба, и надлежно за тях е виновен да се произнесе Министерството на здравеопазването “. 

Няма нито един държавен орган, който да управлява какво има в дезинфектантите. От Регионалните здравни инспекции контролът е единствено по документи, само че не и с проучвания, удостовери Йорданка Илиева от столичната РЗИ: 

„ Не вършим разбор на дезинфектанти. Нали би трябвало да имаме способи за тази работа “. 

Предстои служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров също да обезпечи дезинфектанти и персонални защитни средства за изборите на 11 юли.

Цялото следствие можете да чуете в предаването „ Хоризонт за вас “, което стартира след новините в 12 часа. 
Първа част от следствието на кореспондента на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова можете да чуете и прочетете  .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР