Дейвид Розенберг прогнозира значителен спад в икономиката на САЩ, като

...
Дейвид Розенберг прогнозира значителен спад в икономиката на САЩ, като
Коментари Харесай

Очаква ни рецесия през пролетта – предупреждение от Дейвид Розенберг

Дейвид Розенберг предвижда забележителен спад в стопанската система на Съединени американски щати, като чака срив на S&P 500 с 25% или повече до пролетта.

Говорейки в подкаста WTFinance, той съобщи, че в случай че рецесията не се материализира до първото тримесечие на идната година, намерено ще признае грешката си и ще признае, че бизнес цикълът не е спрял.

Постъпката на Федералния запас да увеличи лихвените проценти от близо нула до над 5% от предходната пролет има за цел да противодейства на историческите равнища на инфлация.

Забележително е, че краткосрочните държавни облигации в този момент носят по-висока рентабилност от дълготрайните държавни облигации, което демонстрира, че Уолстрийт чака стесняване на стопанската система, което поражда упования за бъдещо понижаване на лихвените проценти от страна на Фед.

Според Розенберг историята демонстрира, че стопанската система в никакъв случай не е прекосявала през цикъл на стягане на лихвените проценти от страна на Фед с обърната крива на доходността, без да изпита криза.

Розенберг дефинира американския консуматор като “зайчето енергетик ”, като акцентира устойчивите му привички за харчене през последните няколко години. Той обаче предизвести, че спестяванията им, увеличени от ограниченията за стимулиране, са на път да се изчерпят.

Освен това, поради възобновяването на изплащането на студентски задължения и признаците на потребителски стрес, като да вземем за пример увеличението на просрочените заплащания по кредитни карти, той счита, че рецесията на потребителите е неизбежна, като единственият въпрос е каква ще бъде нейната тежест.

Бившият основен северноамерикански икономист в Merrill Lynch също по този начин предвижда увеличение на безработицата и закъснение на растежа на заплатите, когато се прояви цялостният резултат от повишението на лихвените проценти от страна на Фед. Той акцентира, че актуалният стопански спад не е регистриран в настоящите цени на активите, което може да докара до нежелателен потрес за вложителите през идващите месеци.

Розенберг посочи, че в исторически проект фондовият пазар претърпява 30% спад по време на криза. Той пресметна, че S&P 500 може да спадне с към 25% от настоящето си равнище до към 3,400 пункта, което е с към 30% по-ниско от пика му от над 4,800 пункта при започване на 2021 година

Що се отнася до неотдавнашното повишаване на цените на жилищата, Розенберг го отхвърли като индикация за “изключително муден ”, а не за здравословен жилищен пазар. Потенциалните купувачи се двоумят дали да заплащат съвсем рекордни цени и да се ангажират с ипотечни заеми на фона на повече от двукратното нарастване на лихвените проценти от началото на миналата година.

Продавачите също се въздържат от оповестяване на жилищата си, защото не желаят да се откажат от удобните ипотечни лихви, които са си обезпечили, и се двоумят дали да не създадат прекомерно огромни разноски за идващия си парцел.

Розенберг означи, че сегашният пазар, на който вложителите допускат, че идната година ще бъде също толкоз благополучна, колкото и актуалната, отразява интервала преди спукването на жилищния балон, което провокира международна финансова рецесия в края на 2007 година Той предизвести да не се вършат паралели сред 2007 година и 2008 година, като акцентира опцията за сходен излаз.

Източник: MarketInsider

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР