Действително сметки на БДЖ бяха запорирани, но разпродажба на активи

...
Действително сметки на БДЖ бяха запорирани, но разпродажба на активи
Коментари Харесай

БДЖ: Имаме запорирани сметки, но няма да разпродаваме активи

Действително сметки на БДЖ бяха запорирани, само че ликвидация на активи няма да има. Това излиза наяве от известие на пресцентъра на БДЖ.

То е в отговор на медийни изявления, че кредитори са запорирали милиони на компанията и ще се разпродават 25 мотриси и 1200 вагона.

Действително двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лева от главница по заема против „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ЕООД и след решение на съда искът е утвърден отчасти в размер на 20 млн. лева в интерес на облигационерите, в резултат на което са запорирани сметки на сдружението , прецизират от пресцентъра на БДЖ.

Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лева, е взет през 2007 година за рефинансиране на остарели отговорности към разнообразни институции и за осъществяване на настоящи поправки на товарни вагони, като действително не е бил належащ за осъществяването на активността на сдружението. До момента остатъкът на отговорностите по заема е в размер на 103 млн. лева , се споделя още в известието на сдружението.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по правосъден път . Решението на Софийски градски съд и краткотрайният запор на сметките на „ БДЖ - Пътнически транспорти “ няма да затруднят действието на сдружението към сегашния миг , при положение, че бъде открито решение на зародилата обстановка в кратковременен проект.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски е осведомен навреме за обстановката, в резултат на което е уведомил Министерство на финансите и е изискал активиране на държавната помощ , за която има утвърждение от Европейска комисия, се показва в известието. Очаква се решение от Министерство на финансите.

Междувременно от Българска социалистическа партия приканиха министър-председателя Бойко Борисов да каже какъв е проектът за избавяне на БДЖ . Три месеца ръководещите обикалят телевизионните студиа и споделят по какъв начин са извадили сдружението от банкрут, а то е във в действителност механически банкрут, с блокирана активност, разяснява заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски на брифинг в Народното събрание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР