Действа се в различни насоки за борба с коронавируса у

...
Действа се в различни насоки за борба с коронавируса у
Коментари Харесай

Българската ваксина срещу коронавирус е в начален етап

Действа се в разнообразни насоки за битка с ковид у нас. Ваксината е в начален стадий, само че се работи интензивно по нея. В момента се основава първообраз, като по този план работи младежка група от 10 души. Това съобщи пред Нова ТВ Пенка Петрова - шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките, където се създава българска ваксина против ковид.

Друга група от Института работи по плазмотерапията. Направени са пилотни проучвания за преливане на плазма от минал вируса към болен. Резултатите са извънредно обнадеждаващи. В България няма толкоз преболедували, за това откривателите не могат да работят интензивно по този план.

" На този стадий разчитаме на финансиране от Институт " Пастьор " и на дарения. Според мен, страната би трябвало да се ангажира доста повече с това финансиране ", добави Петрова. Тя е оптимист по отношение на създаването на ваксина в международен мащаб.

" Хиляди са в клинични тествания. Много напред в създаването е европейската ваксина. Ще се произведат задоволителен брой дози през януари идната година. Ние тестваме хлорохинови производни, като се опитваме да изберем препарат, който е по-малко рисков за индивида ", изясни Петрова, защото хлорохинът има странични резултати - натрупва се в черния дроб и се метаболизира мъчно.

Лечението на ковид с медикаменти за други заболявания е на пробен стадий, счита тя, само че се тестват няколко типа лекарства. Засега, обаче, няма характерно лекуване. Все по-голям интерес за науката се оказват и съпътстващите болести.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР