Дейността на човека все повече се измества в Космоса и

...
Дейността на човека все повече се измества в Космоса и
Коментари Харесай

Наш учен: По-често ще има опасност обекти от Космоса да падат на Земята

Дейността на индивида от ден на ден се измества в Космоса и по-често ще има заплаха обекти от Космоса да падат на Земята. Това предвижда в предаването д-р Веселин Василев – ръководител на Клъстер за аерокосмически технологии, представен от bTV.  До последно през вчерашния ден вечерта имаше възможност част от вероятните траектории при рухването на китайската галактическа станция " Тянгун 1 " на Земята да минат над България, само че това не се случи. Космическата станция се приводни в Тихия океан, добави той.

По думите му казусът е, че те са направени от разнообразни труднотопими материали – да вземем за пример керамика или исполин, които не изгарят.Обикновено към 30% от масата на подобен обект не изгаря, а се разпръсква при рухването си на Земята, разяснява специалистът. " 8 тона е била галактическата станция, 30%, т.е. почти към 2 тона материал се е разпръснал при навлизането си в атмосферата. Това става на голяма територия – по дължина може да доближи до 2000 км, широчина – 70 км ", изясни той.

" Елементите, които биха попаднали на Земята, не са радиоактивни. Те са минали през висока температурна плазма, където веществото е в атомен тип и всевъзможни химически материали към този момент не са дейни ", уточни доктор Василев. Специално в галактическата станция няма радиоактивни материали, тъй като тя е била направена за обитание от индивида, означи той. Според него има по-скоро заплаха от пряк конфликт – някое парче, което лети със скорост 500 км в час при навлизането в атмосферата.

" Наблюдавани са  200-килограмови части от резервоари, които падат и по тази причина съставляват проблем ", съобщи специалистът. " Европейски Съюз работи за профилирана стратегия за галактическо наблюдаване и следене, която да посочва доста рано, че тези събития могат да се случат и да се вземат ограничения ", сподели доктор Веселин Василев.

" Този случай сподели, че у нас би трябвало да се създаде народен координационен механизъм сред заинтригуваните ведомства, " Гражданска отбрана ", даже Ръководство " Въздушно придвижване ", тъй като един аероплан е доста по-уязвим във въздуха ", добави той. Д-р Василев акцентира, че 100% е било издадено предизвестие за затваряне на въздушното пространство в региона на рухването на галактическата станция. " И в случай че този регион е бил в Европа, в България също щеше да бъде затворено въздушното пространство ", съобщи той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР