Дейл Брекенридж Карнеги (24 ноември 1888 ~ 1 ноември 1955)

...
Дейл Брекенридж Карнеги (24 ноември 1888 ~ 1 ноември 1955)
Коментари Харесай

9 думи, които могат да преобразят вашия живот ~ Дейл КАРНЕГИ

Дейл Брекенридж Карнеги (24 ноември 1888 ~ 1 ноември 1955)

Преди няколко години при едно изявление по радиото, ме помолиха да отговоря на следният въпрос: „ Кой е най-важният урок, който сте получили през живота си? "

Да отговоря ми беше елементарно - най-ценният урок, който бях усвоил в живота си, е осъзнаването значимостта на това, което мислим. Кажи ми какво мислиш и аз ще ти кажа какъв си. Нашите мисли дефинират особеностите на нашата персона. Нашето отношение към живота, това е факторът, определящ ориста ни. Емерсон е споделил: „ Човек е това, което мисли в течение на деня. " Нима той може да бъде нещо друго? Сега към този момент зная, отвън всяко подозрение, че най-големият проблем, с който се сблъскваме, в реалност надали не единственият проблем, с който ние с вас си имаме работа, това е изборът на вярно умонастроение. Ако сме способни да създадем този избор, ние ще се окажем на пътя към решаването на всички свои проблеми. Великият мъдрец Марк Аврелий, който е управлявал Римската империя, е изразил тази мисъл в девет думи. Девет думи. които могат да дефинират вашата орис: " Нашият живот е това, което ние мислим за него. "

Наистина, в случай че мислим за щастието, ние се усещаме щастливи. Ако ни посещават печални мисли, ние тъжим. Ако в нашите мисли участва страхът, ние се опасяваме. Ако мислим за заболявания, изцяло допустимо е да се разболеем. Ако мислим за неудачите в нещо, вероятно ще претърпим крушение. Ако сме потънали в жал към себе си, всички ще ни заобикалят.

На вас ви се коства, че аз ви агитирам примитивно оптимистично отношение към всички ваши проблеми? Не, за жалост, животът не е толкоз елементарен. Но аз съм за това, че ние сме длъжни да изработим у себе си позитивно. а не негативно отношение към обкръжаващия ни свят. С други думи, ние следва да се погрижим за решаването на своите проблеми, само че не и да демонстрираме безпокойствие по този мотив. В какво се състои разликата?

Нека да илюстрирам тази мисъл. Всеки път, когато прекосявам някоя нюйоркска улица с интензивно придвижване, аз се грижа за това да не попадна под някоя кола, само че това не ме хвърля в безпокойствие. Да се грижиш, това значи да съзнаваш в какво се заключват нашите проблеми и умерено да вземаш ограничения за тяхното разрешаване. Да проявяваш безпокойствие, това значи непрестанно придвижване в кръг, усърдно довеждащо ни до буйство. Преди доста години бях прочел не огромна книга, която остави неизлечима диря в моя живот. Тя се наричаше " Как мисли индивидът? ". Нейният създател е Джеймс Лейн Аллън и ето какво е написано там: „ Човек е разкрил, че когато променя своето отношение към нещата и към другите хора, те също се променят по повод към него… Достатъчно е човек радикално да промени своите мисли и той с учудване ще види по какъв начин бързо се променят материалните условия на неговия живот. Хората притеглят към себе си не това, което желаят, а това, каквото са те самите... божеството, определящо нашите ориси, е заключено в нас самите. То - това е нашата същинска същина... Всичко, което човек доближава, се явява директен резултат на неговите лични мисли... Човек е кадърен да се издигне, да победи или да доближи триумф единствено в случай че издигне своите мисли. Той може да остане слаб, презрян и трагичен единствено в случай че се откаже да възвиси своите мисли. "

Както е казано в Книгата на Битието, създателят е дал на индивида власт над цялата голяма земя. Безусловно, това е популярен подарък. Но на мен не са ми нужни такива свръх царски преимущества. Всичко, което аз желая, е да придобия власт над самия себе си. Власт над своите мисли, над своите страхове, власт над своя разсъдък и над своята душа. И най-забележителното - аз зная по какъв начин да доближи тази власт в удивителна степен и когато желая. За това би трябвало просто да ръководя своите дейности, а те на, собствен ред ще окажат въздействие на моите реакции. И по този начин, дано си спомним следните думи на Уилям Джеймс: " Много от това, което назоваваме зло, постоянно може да се обърне в ободряващо и вдъхновяващо положително по пътя на простата смяна на умонастроението на страдащия - от боязън и обезсърчение би трябвало да се премине към битка. "

И така, дано се борим за своето благополучие!

Нека да стартираме да се борим за своето благополучие на основата на оптимистичното градивно мислене. Затова аз Ви предлагам стратегия, която би трябвало да изпълнявате всеки ден. Тя се назовава: " ИМЕННО ДНЕС ”

ИМЕННО ДНЕС

1. Именно през днешния ден аз ще бъда благополучен. Това значи, че ще се управлявам от думите на Абрахам Линкълн, който е споделил, че болшинството хора са щастливи примерно толкоз, колкото са цялостни с решителност да бъдат щастливи ". Щастието е заключено вътре в нас, то не е резултат от външни условия.

2. Именно през днешния ден аз ще се постарая да се приспособя към този живот, който ме обкръжава, а няма да се пробвам да приспособя всичко към своите стремежи. Ще приема моето семейство, моята работа и събитията на моя живот такива, каквито са и ще се постарая да се приравня към тях.

3. Именно през днешния ден аз ще се погрижа за своя организъм. Ще направя гимнастика, ще се погрижа за тялото си, вярно ще се храня, ще се постарая да не придавам щета на своето здраве и да не го подценявам с цел да стане моят организъм идеална машина за осъществяване на моите условия.

4. Именно през днешния ден аз ще се постарая да отделя внимание на развиването на своя разсъдък. Ще изуча нещо потребно. Няма да бъда безделник в умствено отношение. Ще прочета това, което изисква старания, размисъл и концентриране.

5. Именно през днешния ден ще се заема с нравствено самоусъвършенстване. За това разгадавам да осъществя три неща: ще направя за някой нещо потребно, само че по този начин, че той да не знае за това; ще направя най-малко две неща, които не ми се желае да върша - просто за упражнение, както поучава Уйлям Джеймс.

6. Ще се постарая да наподобявам колкото се може по-добре: по опция ще облека това, което най-вече ми отива, ще беседвам с спокоен глас, ще се държа общително, ще бъда великодушен на похвали, ще се постарая да не подлагам на критика, да нямам искания към никого и да не се пробвам никого да ръководя или да превъзпитавам.

7. Именно през днешния ден аз ще се постарая да пребивавам единствено за днешния ден, няма да се стремя да вземам решение проблемите на целия си живот внезапно. В течение на дванадесет часа ще мога да върша такива неща, които биха ме хвърлили в смут, в случай че би ми се наложило да се занимавам с тях цялостен живот.

8. Именно през днешния ден аз ще набележа стратегия за своите работа Ще си запиша какво имам да направя всеки час. Възможно е да не мога да последвам тъкмо тази стратегия, само че ще я сформира. Това ще ме избави от две несгоди - обвързаност и колебливост.

9. Именно през днешния ден ще прекарам половин час в успокоение и самотност и ще се постарая да се отпусна.

10. Именно през днешния ден няма да се опасявам, и изключително няма да се опасявам да бъда благополучен, да се любувам на хубостта, да обичам и да имам вяра, че тези, които обичам, ме обичат.

Ако вие желаете да изработите у себе си умонастроение, което ще ви донесе успокоение и благополучие, изпълнявайте предписание първо.

От книгата: ”Как да престанем да се безпокоим и да заживеем пълностоен живот ”, Дейл Карнеги, изд. Куриер, Alex TM&Co, 1990
Снимка: imdb.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР