Девня - древна и модерна Рекордно ниско е нивото на язовир

...
Девня - древна и модерна
Рекордно ниско е нивото на язовир
Коментари Харесай

Източиха язовир Цонево във Варненско

 Девня - антична и модерна Рекордно ниско е равнището на язовир Цонево. Живеещи в региона споделиха, че повече от 30 години  не се е случвало остарелият мост на река Луда Камчия да се демонстрира толкоз доста. Причината за това е фрапантно спадналия размер на язовир “Цонево ", оповестява Нова тв.

Предполагат, че намалелият на половина размер на язовира се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката. Според някои от мненията той е изтърван поради ремонт жп моста. Според експерти от Басейнова дирекция “Черноморски регион ", по-малкият размер вода е естествен за този интервал, а искане за изпускане не е постъпвало.

Максималният размер на язовира е 329 млн. м³. В БДЧР не е постъпвало съобщение по член 140 от Закон за водите за източване на язовира за осъществяване на ремонт.

По данни на Община Дългопол от 2018 година язовир “Цонево " е седмият по величина в страната с дължина 28 километра. Той е издигнат през 1974 година. Тогава е потънал и мостът, свързващ двата бряга на река Луда Камчия. Старото му име на язовира е “Георги Трайков ".

В южната му част се намира скалният феномен Чудните скали. Язовир “Цонево " се експлоатира от “Напоителни системи " ЕАД. Водите му се употребяват за напояване, промишлено водоснабдяване и произвеждане на електрическа сила, само че не и за питейно-битови цели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР