Деветкратния световен рали шампион Себастиен Льоб заяви, че тазгодишното издание

...
Деветкратния световен рали шампион Себастиен Льоб заяви, че тазгодишното издание
Коментари Харесай

Льоб: Дакар 2021 е състезание между навигатори, не пилоти

Деветкратния международен рали първенец Себастиен Льоб съобщи, че тазгодишното издание на рали Дакар е конкуренция сред навигатори, а не сред водачи.

Изказването на французина идва на фона на извънредно сложната първа седмица в ралито, в която съвсем нямаше играч, в който и да е от класовете, който да не изпита проблеми с навигацията по пустинния терен в Саудитска Арабия. Самият французин се изгуби на няколко пъти и това, в композиция с няколкото механически казуса, които той изпита до извади от борбата за успеха.

„ Трябва да намерим вярната посока. Много е мъчно тъй като следите от водачите пред нас не се виждат добре. Ние ги следваме, само че стигаме моменти където те се разделят на всички направления и не знаем какво да вършим. Започваме да се лутаме в опит да намерим вярната посока и това по никакъв начин не е занимателно. Не знам към този момент какъв брой пъти се загубихме. Не желая да подлагам на критика уредниците, това е част от ралито. Всичко се свежда до навигаторите, само че с този терен е в действителност комплицирано, изключително съпоставено с Южна Америка. Истината е, че като водач аз не мога да направя нищо с карането си. Карам накъдето ми каже навигаторът и това прави ралито повече съревнование сред навигатори, от колкото сред водачи “, съобщи Льоб.



През тази година негов навигатор още веднъж е монегаскът Даниел Елена, с който той завоюва всичките си девет международни трофеи в Световния рали шампионат (WRC) и взе участие в предходните си четири опита в рали Дакар. За него това е първо присъединяване в маратонското рали след неговото прекосяване в Саудитска Арабия, защото той не се включи през предходната година.

А една от главните аргументи за сложната навигация през тази година е фактът, че екипажите получават своята навигационна книга едвам 20 минути преди старта на стадия, вместо предната вечер както беше практиката до в този момент. Това им дава извънредно малко време за нейното разглеждане и евентуалното въвеждане на лични мемоари, като с цел да се компенсира това, самата книга е доста по-подробна.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР