Девет европейски министри на финансите, сред които и българският Владислав

...
Девет европейски министри на финансите, сред които и българският Владислав
Коментари Харесай

Горанов и още 8 министри от ЕС призовават Брюксел за зелени данъци за авиацията

Девет европейски министри на финансите, измежду които и българският Владислав Горанов, упорстват в взаимно писмо Европейската комисия да призове бъдещия си ръководител Урсула фон дер Лайен да сложи началото на диспути за облагане на авиацията със " зелени " такси. Това оповестяват в електронното си издание френският в. " Трибюн " и белгийското издание на сп. " Пари мач ", представени от Българска телеграфна агенция.

Наред с публичните и икономическите си преимущества авиацията е източник на към 2.5% от международните излъчвания на въглероден диоксид, както и на нездравословните въздействия на шума и атмосферното замърсяване, акцентират тези девет страни (Белгия, България, Германия, Франция, Холандия, Люксембург, Швеция, Дания и Италия) в взаимна декларация.

Тъй като въздушният превоз е освободен от акцизи, никакви такси не се постановат върху интернационалните полети и няма координирана такса за билетите, допълват министрите в писмото, направено по самодейност на Хага.

Деветте страни приканват идващия екип на еврокомисията да стартира спор, само че отчитайки конкурентоспособността и характерната обстановка на всяка страна членка. Те упорстват Брюксел да показа предложение за инструкция, без да прецизират формата на възможното облагане (върху самолетните билети, керосина или други).

Холандия е отпред в облагането на авиационния бранш. Дори и без съглашение на европейско ниво Хага има намерение от 2021 година да вкара такса от 7 евро върху самолетните билети без значение от дестинацията. Въздушни такси съществуват също по този начин във Англия, Германия, Италия, Швеция и Норвегия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР