Девет денонощия полицията и хиляди доброволци търсиха 12-годишния Александър край

...
Девет денонощия полицията и хиляди доброволци търсиха 12-годишния Александър край
Коментари Харесай

Веселин и Милко, които откриха 12-годишния Александър от Перник

Девет денонощия полицията и хиляди доброволци търсиха 12-годишния Александър край Перник. В издирването участваха и двама инструктори по делта и парапланеризъм, които бяха в основата на спасяването на момчето. Веселин Георгиев и Милко Михалков са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

На 11 ноември 12-годишният Александър изчезва в Перник. Още същата вечер неговият татко стартира да го търси дружно със свои другари. Издирването на детето в допълнение е затруднено от обстоятелството, че то страда от аутизъм.

В идващите дни в търсенето на момчето, с изключение на полицията и Планинската избавителна работа (ПСС), се включиха хиляди доброволци. От първата вечер там са Веселин Георгиев и Милко Михалков от локалния клуб по делтапланеризъм и парапланеризъм. Двамата са опитни планинари и познават добре планинската околност край Перник.

В събота, цели 9 денонощия по-късно, когато очакванията Александър да бъде открит жив и здрав стартират да се топят, момчето е намерено от Веселин. Той го вижда свито в труднодостъпно дере в региона на Червена могила, на към 7 км от мястото, където момчето за последно е било дружно с татко си.
Детето е оживяло, тъй като се е борило.
" Детето е оживяло, тъй като се е борило. Детето е било от самото начало в планината, планината е тегава – единствено от южната страна има над 20 дерета ", сподели пред публицистите в Перник Милко, който сега на намирането на Александър е с друга група доброволци в прилежащо дере.

Георгиев описа, че когато е забелязъл свитото тяло на момчето, към 5 секунди е стоял вторачен в него, тъй като не е могъл да повярва, че в действителност го е отрил.

" Не можах да допускам, почтено, не можах да допускам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да допускам. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, незабавно имахме готови warmer-и, аптечки, завихме го, свалихме му мокрите облекла ", добави Георгиев, признавайки, че самичък към този момент се е съмнявал, че Александър е жив.

Добрата вест обаче беше изместена от подозренията, че откриването на детето може да има връзка с оповестената от баша му ден по-рано премия от 100 000 лева Предположения, че Александър може да е бил похитен и държан някъде, до момента в който трае издирването му, бяха засилени и от изказване на говорителката на основния прокурор Сийка Милева.
 Част от служителите на реда и доброволците, които продължаваха да търсят Александър в събота.
" Цяло знамение е той 8 дни да оцелее без вода и храна. Затова прокуратурата ще ревизира версията дали той не е държан наложително от някого и дали той не го е пуснал поради оповестената от бащата парична премия ", сподели Милева пред бТВ в събота.

Според Георгиев и Михалков обаче детето просто се е изгубило и безпомощното положение, в което се е намирало в събота, демонстрира, че то е било в планината от самото начало. По думите им то е било мръсно, изтощено, гладно и жадно.
Никой не е излязъл за парите, ние сме тука от първата нощ – не, когато дадоха парите.
" Планината може да е и майка, и мащеха. В случая е била майка, а и той се е борил ", сподели Михалков пред медиите. " Той е герой, да знаете, не правете конспирации, не правете спекулации. Никой не е излязъл за парите, ние сме тука от първата нощ – не, когато дадоха парите. "

" Не мога да заема нито една от тези версии, само че в случай че моето дете е оживяло толкоз дни, то в действителност е свръхчовек ", разяснява пред и бащата Александър Цветанов, който благодари на добвоволците, че са му " върнали живота ".

Ключово за намирането на Александър, съгласно инструкторите по делта и парапланеризъм, се е оказало съдействието им с ПСС. В петък дружно с екипа на шефа на избавителната работа Емил Нешев те преглеждат всички така наречен траклогове, маркиращи местата, през които са минали хората с джипиес устройства, взели участие в търсенето.

След като наслагват тези данни върху карта на региона, дружно взимат решение да се насочат към южната част на планинската околност. В първите дни тя не е бил претърсвана толкоз деликатно, тъй като се е предполагало, че детето не е имало време да доближи до нея. Впоследствие обаче вземат решение да ревизират хипотезата, че то е изчезнало малко по-рано на 11 ноември и това му е дало допустимо да стигне до там в светлите часове на деня.

Веднага след намирането му, Александър беше признат в реанимацията на " Пирогов ". В понеделник от болничното заведение оповестиха, че детето е в " доста положително общо положение ", следва да бъде преместено в независима стая и изписано до няколко дни.

Веселин Георгиев се занимава с делтапланер и парапланер от 2008 година, а от 2011 година има дейна спортна активност с националния тим на България. Той има сребърен и бронзов орден от европейско състезание по целно кацане. През тази година сполучливо приключва и курс за планински водачи. Милко Михалков лети във въздуха от 2004 година Той е тандемен водач и инструктор по безмоторен парапланеризъм.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР