Детско-юношеската филхармония Пионер“ е едно от най-ярките явления в българския

...
Детско-юношеската филхармония Пионер“ е едно от най-ярките явления в българския
Коментари Харесай

Проф. Влади Симеонов, който създаде магията Филхармония "Пионер"

Детско-юношеската филхармония „ Пионер “ е едно от най-ярките феномени в българския музикален живот. Още от 1952 година, с помощта на самоотвержения труд и педагогичен опит на Влади Симеонов стартира деянията си този незабравим оркестър, формиран от 80 деца и младежи сред 14 и 24-годишна възраст. Какъв апостолски труд е това - да  възпитаваш през годините хиляди деца, да им разкриеш тайните на музиката, да им вдъхнеш обич към това велико изкуство.

 Филхармонията " Пионер ", след интервал на закриване, за благополучие още веднъж е представител по целия свят на музикалната просвета на България. Много са страните, в които е гостувала и гостува, постоянно будеща екстаз и поклонение с високите си професионални качества. Човек би трябвало да чуе въодушевеното осъществяване на тези дребни музиканти, с цел да почувства силата на музиката, която те извършват. Неслучайно, при гостуването през 1979 година в Ню Йорк с концерт в залата на Общото заседание на Организация на обединените нации огромният американски диригент Леръд Бърнстейн бе възкликнал: “Това не е пионерски оркестър. Това е върхът на цивилизацията “.

Основател е Влади Симеонов - с неговото име на диригент, възпитател и уредник свързваме основаването и на други професионални музикални сформира, като Ансамбъла на Министерство на вътрешните работи, Пловдивската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Академичния симфоничен оркестър. Повече от 60 години той беше на диригентския пулт.

 А като учител в Музикалната академия той сътвори цяла плеада видни наши диригенти - задоволително е да споменем Михаил Ангелов, Емил Чакъров, Емил Табаков, Васил Казанджиев, Росица Баталова и още доста други.

В Златния фонд на БНР е непокътнато изявление на проф. Влади Симеонов от 1988 година, в което споделя за своето най-скъпо създание - Филхармония „ Пионер “. Чуйте в звуковия файл, където има и музикален фрагмент от богатия репертоар на оркестъра под неговата палка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР