Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у

...
Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у
Коментари Харесай

За пръв път у нас издават детските приказки на Умберто Еко

Детските приказки на Умберто Еко излизат за първи път у нас, оповестиха издателите от " Лист ". По думите им " Бомбата и генералът ", " Тримата космонавти " и " Гномите от Гну " са уроци по приемливост, грижа за планетата и разоръжаване, и са най-важното наследство на писателя към човечеството, тъй като са адресирани към децата.

" Бомбата и генералът " и " Тримата космонавти " излизат за първи път през 1966 година, а " Гномите от Гну " - през 1992 година и бързо се трансформират в библиографска необичайност. След появяването на последната творба, писателят ги сплотява в сборника " Три приказки ". Всички издания са с илюстрациите на Еудженио Карми - обичан художник на Умберто Еко.

За разлика от множеството детски книги, които се основават на обичайни рисунки, Карми споделя с колажи и разчита на повтарящите се знаци. Между страниците дребните читатели и техните родители ще открият генералски лампази, марсианци, опаковка от американска дъвка, Юрий Гагарин, парченце от вестник " Правда ", китайски писмени знаци, първото куче в космоса и още доста символни облици.

Приживе писателят следеше от близко събитията в България, освен около разпространяването на книгите си, само че имаше и персонални усещания от визитите си у нас, напомнят от издателството.

Първата му аудиенция в България е преди 30 години по покана на проф. Аксиния Джурова, шеф на Центъра за славяно-византийски изследвания " Проф. Иван Дуйчев ". Тогава Умберто Еко е почетен със званието " Доктор хонорис идея " на Софийския университет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР