Детската смъртност в България намалява, но тенденцията за застаряване на

...
Детската смъртност в България намалява, но тенденцията за застаряване на
Коментари Харесай

Добра новина: Детската смъртност в България намалява

Детската смъртност в България понижава, само че наклонността за застаряване на популацията се резервира. Това демонстрира докладът за осъществяването на Националната демографска тактика за 2020 година, съобщи NOVA.

През предходната година в България са се родили 59 440 деца, което обаче е с 4 % по-малко от 2019-та. Добрата вест е, че детската смъртност бележи спад по отношение на 2019-та -тогава е била 5,6 на хиляда, а за съпоставяне през 2005-та е 14,4.

Извънбрачните раждания са 60% от всички. Голяма част от тях обаче са деца, отглеждани в фамилна среда при двойки без цивилен брак.

Сключените бракове през 2020 година са 22 хиляди, което е със 7 на 100 по-малко от 2019-та. Спад се вижда при разводите. За 2020 те са 9 хиляди, с 1900 по-малко от 2019-та.

Данните демонстрират, че се обрисува наклонност на понижаване на детската смъртност у нас.

" Надяваме се да продължи. Причините са сложни, повишение на здравната просвета, повишение на икономическото положение на популацията, вървим към позитивна посока ", счита доктор Равначка.

А развъждането на дете без брак от дълго време не е казус.

" Разбира се, в България от години е прието взаимното общуване, огромна част от младите не подписват брак, само че живеят взаимно, раждат си и си отглеждат деца, тъй че това не е нещо, което е огромен проблем ", прибавя ученият.

Най-висока е раждаемостта в София-град и огромните регионални центрове. Най- ниска е в северозапдна България, където е и най-голям % на застаряващо население.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР