Децата от ДГ Звънче“ и техните учители. Снимка: Искра.бг С песни,

...
Децата от ДГ Звънче“ и техните учители. Снимка: Искра.бг
С песни,
Коментари Харесай

Децата от ДГ „Звънче“ в Бургас се включиха в родолюбива викторина, посветена на 3-ти март

Децата от ДГ „ Звънче “ и техните учители. Снимка: Искра.бг

С песни , танци и викторина децата от Детска градина „ Звънче “ засвидетелстваха почитта си към паметта на героите, починали за свободата на България. Те демонстрираха знанията си за живота и делото на националните ни герои пред учителите си, по-малките си другарчета и пред представители на Община Бургас. Малчуганите приветстваха гостите си с песента „ Българско дете “ на Жени Кринчева:

Тържеството се състоеше от четири кръга . В първия, част от родолюбивите българчета , бяха разграничени на два тима „ Българче “ и „ Родолюбче “ . Те трябваше да дават отговор на въпроси, заложени от госпожата им, като част от тях бяха – „ Кое е същинското име и къде е роден Васил Левски? “

Защо народът го назовава Левски , защо се е борил? Кой е споделил думите „ Ако спечелвам, печели цялостен народ, в случай че изгубя, изгубвам единствено мене си “ ? Чуйте и отговорите на децата:

За да покажат затвърдените си познания за живота и делото на Апостола на свободата, децата извършиха и песента „ Левси, Апостоле “ . Те обясниха на по-малките си другарчета кой е Панайот Хитов , както и какво знаят за Христо Ботев :

На въпрос кои са другите борци за свободата на България , те отвърнаха:

Учителите им се бяха погрижили те да знаят още за делото на Георги Бенковски и кой е ушил знамето за Априлското въстание :

В умозаключение на този стадий те извършиха песента „ Българийо, обичам те безпределно “

Във втори кръг малчуганите трябваше да образуват нова дума , да дефинират с кой тон стартира картинката, която госпожата им демонстрира, да я намерят и да я подредят на табло . По време на този стадий децата трябваше да отговорят какво значи и какво за тях е Родината . Изключително прочувствено и неподправено, децата се оправиха ослепително:

По време на третия стадий „ Роден край “ децата трябваше да разпознаят , да назоват и да опишат за някои от най-емблематичните монументи , забележителности и знаци на родния ни град. Сред тях бяха Паметникът на Руските освободители, Храм-паметникът „ Св. св. Кирил Методий “, Пристанището, постройката на Общината, Часовникът, Морската градина и Мостът. 

По време на Четвърти кръг родолюбивите българчета се поклониха с танц пред освободителите на България . Той бе изпълнен под звуците на песента „ За моята слънчева България “.

На финала на тържеството шефът Стойка Йондова разгласи:

„ Мили деца, аз се гордея с Вашите познания. Вие ни запознахте с всичко българско, родно, с нашите национални герои и с нашата история. И желая от името на кмета на Община Бургас, да Ви връча тази грамота за присъединяване във викторината „ Аз съм българче “ и Ви поисквам да усвоявате още толкоз доста познания за нашите национални герои и за България. Всички обичаме България! Имате подарък и брошура! “

Припомняме, че през 2023 година от своето основаване с огромен празник . През годините управлението е провело и е взело участие в десетки тържества. Днешната викторина „ Аз съм българче “ се организира за поредна година , като нейни основатели са Центърът за поддръжка на личностното развиване и Община Бургас. В празника се включиха малчуганите от предучилищен стадий на обучение и ще обхване по-голямата част от детските институции в регионалния град.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР