Децата не разбират това, което четат, или нямат добри математически

...
Децата не разбират това, което четат, или нямат добри математически
Коментари Харесай

Повече от половината ученици не разбират какво четат

Децата не схващат това, което четат, или нямат положителни математически знания. Това съобщи Хайме Сааведра - старши шеф на бранша "Образование " в Световната банка и някогашен министър на образованието на Перу, при представянето в СУ "Св. Климент Охридски " на световния отчет за развиването на Световната банка, отдаден на образованието.

Средно в света 44 % от учениците не се оправят добре по математика, а 53 % не схващат това, което четат, сподели Сааведра. Той посочи, че тези данни - за 53 %, не са идентични на всички места по света.

Има страни в Централна Европа, където тези проценти са на половина, в Източна Европа са към 25 %, в Латинска Америка са към 40 %, а в Африка са 90 %.

"За Африка приказваме за нещо чудовищно, за нещо умопомрачително, обвързвано с тези данни за образованието ", разяснява Сааведра.
Той заяви, че има 260 милиона деца, които би трябвало да са в главното и в междинното учебно заведение, само че не са.

Три са главните въпроси, по които би трябвало да работят всички министри на образованието, съобщи представителят на Световната банка. Те са свързани с образователните стратегии, с нуждата от положителни преподаватели и с ръководството на просветителните системи и учебните заведения, сподели Сааведра. Той означи, че има и две провокации пред целия свят.

Първото от тях е за ранното детско обучение, като в най-хубавия случай, в международен проект, половината от децата от 3 до 6 години посещават институция за ранно обучение с задоволително качество. Това е доста значимо, тъй като първите години от живота са решаващи за бъдещите когнитивни умения на индивида, означи Сааведра.

Второто предизвикателство е обвързвано с образованието на възрастни и изключително за хората, които са на пазара на труда, само че не са получили качествено обучение.

МОН залага на професионалните паралелки >>

В отчета няма съответни данни за България, тъй като той не е отдаден на страната ни, разяснява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той означи обаче, че има доста отчети на Световната банка, които са фокусирани върху България.

"Четейки този отчет, сме по-убедени, че политиките, които сме дефинирали, са верни. Докладът ни припомня какъв брой е значимо образованието, макар че всички го знаем това, само че имаме потребност от време на време да ни се припомня ", съобщи министър Вълчев. Той означи, че доста от политиките в образованието изискват многогодишни старания, които надвишават мандата на едно държавно управление или на едно Народно заседание.

Надявам се, че ще има условен политически консенсус за тях, какъвто през днешния ден има за политиките, заложени в Закона за предучилищното и учебното обучение, за приобщаващото обучение, за финансирането на образованието и за учителите, сподели министър Вълчев. Той заяви, че тематиката за предлагането на законодателна смяна за наложителен обсег на децата на четири години е в управническата стратегия.

В момента изчакваме, защото знаем, че има и конституционно дело. Не сме се отказали от нея, отчетът удостоверява какъв брой е значимо децата да са обхванати в ранна детска възраст, съобщи Вълчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР