Децата много рядко карат тежко Ковид-19 и това има обяснение

...
Децата много рядко карат тежко Ковид-19 и това има обяснение
Коментари Харесай

Ето кое пази децата да не се разболяват тежко от Ковид-19


Децата доста рядко карат тежко Ковид-19 и това има пояснение - детската имунна система в горните дихателни пътища е доста по-устойчива на вируси от тази на възрастните, са открили немски учени.

Когато става дума за защитата против ковид, децата доста превъзхождат възрастните. Те явно могат доста по-бързо да обезвреждат вирусите, респективно карат болестта по-кратко и в лека форма. Изследователите от берлинската клиника „ Шарите " под управлението на професор Ирина Леман са проучили въпроса и са стигнали до следния извод:

„ Открихме, че имунната система в дихателните пътища на здравите, незаразени деца се разграничава доста мощно от тази на здравите възрастни хора ".

Резултатите са оповестени в списание „ Nature ", написа Дойче веле.

Лигавицата на децата е готова за вируса

Носната лигавица на децата е снабдена с всички нужни имунни кафези за предотвратяване от вируси и други бацили. Докато при здравите възрастни хора там няма съвсем никакви имунни кафези, показва Леман.

„ Второто, може би по-важно изобретение, гласи: епителните кафези в носната лигавица, и то тъкмо тези, които включват рецептора, през който вирусът навлиза в клетките и може да ги болести, са безусловно в цялостна бойна подготвеност при децата ". Благодарение на това детските кафези могат бързо да разпознаят вируса и да се оправят с него.

Т.е. имунната система на децата не е неподготвена за изненадващата среща със болестта и може бързо да отстрани вируса. Изследователите от „ Шарите " са анализирали 270 000 кафези на 80 участници в изследването - голяма база данни, която разрешава да се създадат представителни заключения, акцентира още Леман.

Заплахата за децата не е отминала

Дали новооткритият механизъм не би могъл да се приложи и при възрастните? Професор Ирина Леман споделя, че би могъл да се създаде да вземем за пример специфичен спрей за нос, който да задейства точно тази имунна отбрана, която са разкрили учените. Силният антивирусен имунитет на дихателните пътища се задържа почти до 18-20–годишна възраст - по-късно спада и остава на едно и също ниво до дълбока напреднала възраст.

Но макар съществуването на тази „ бойна подготвеност ", която защищава децата, професор Леман предизвестява, че резултатите не трябва да се интерпретират погрешно и да се постанова лъжлива сигурност. „ Ако погледнем цифрите, оповестени от европейските здравни центрове, се вижда, че към момента едно от 10 000 инфектирани деца се разболява тежко. А от тежко болните деца, на които се постанова и интензивно лекуване, умира всяко трето. "

Ваксинацията остава значима

С оглед на настоящите данни за високо разпространяване на болестта, може да се сметне, че много деца биха могли да се разболеят тежко или даже да умрат. „ Затова сме на мнението, че имунизациите са извънредно важни и всяко дете, което може да бъде ваксинирано, в действителност би трябвало да получи ваксина. "

Проучването никога не трябва да бъде употребявано за изказванията, че децата въобще не са застрашени и не би трябвало да бъдат ваксинирани, акцентира Леман. То единствено изяснява за какво децата не заболяват толкоз тежко, колкото възрастните.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР