Деца от социални центрове във Велико Търново изкараха безплатни курсове

...
Деца от социални центрове във Велико Търново изкараха безплатни курсове
Коментари Харесай

Деца от социални центрове изкараха базови курсове по програмиране

Деца от обществени центрове във Велико Търново изкараха безвъзмездни курсове по програмиране и получиха базисни умения по роботика. Без да имат личен компютър, децата се научиха на разнообразни цифрови умения.
Това са деца в риск, изведени от фамилиите им. Живеят в центрове за снаждане от фамилен вид във Велико Търново. По време на образователната година те учиха отдалечено, вървяха на учебно заведение, само че им липсваха спомагателните извънучилищни форми на образование, които костват пари и фамилиите им по никакъв метод не могат да си го разрешат.

С поддръжката на Община Велико Търново неправителственото съдружие „ Тинузавър “ организира образование по роботика за 11 деца от два от обществените центрове.

„ Те сега вземат решение какво желаят да вършат, какво желаят да учат, къде да не престават. Това, което ние имаме вяра, че можем да помогнем, е те да открият математика, физика или програмиста в себе си . Започнахме напролет. Всяка седмица те идват тук след учебно заведение “, споделя пред НР Невен Боянов от обучителната организация.

„ Учат главно програмиране, математика и физика, като ние на това му споделяме роботика. Сглобиха си по една дребна електронна платка, която след това се научиха да я програмират и са си създали по едно малко проектче “, добавя Боянов.  

14-годишнта Минка и 16-годишната Илияна са две от децата от обществените центрове, показали предпочитание да се включат в курса по програмиране. 

„ Работихме с платки, които ги запоявахме, след това работихме с компютрите. Добре обясняваха хората и доста нови неща можем да научим. Няма да е неприятно с тази тенденция да продължа “, споделя Минка. 

„ Всичко ми беше забавно. Най-интересно ми беше запояването и най-лесно също. Затрудни ме програмирането. След години ще изискват такива знания множеството специалности “. 



Да открият математика, физика или програмиста в себе си на децата от обществените центрове във Велико Търново помагаха преподавателите Радослав Евтимов и Кристина Николова. 

„ Доста е мъчно, само че прилагаме някои по-специални способи, с цел да им е по-интересно. Самите неща, които вършим, са по-занимателни на практика и де факто желаят да учат по този метод . Когато има нещо на практика да създадат, това повече ги притегля да слушат и да внимават “, разяснява  Радослав Евтимов. 

„ Занимавам се с децата, тъй като имам вяра, че всяко дете има опция да открие своето бъдеще без значение къде . Математиката, физиката, програмирането са от главните неща, които са значими за бъдещето на децата и считам, че като им оказвам помощ да научат нещо, те имат по-голяма опция да се осъществят в бъдеще “, показва Кристина Николова. 

12-годишният Щефан няма собствен компютър, само че в курса по роботика е придобил умения, които ще му бъдат потребни в бъдеще. 

„ Например в случай че имам компютър и в случай че си го повредя, ще мога да си го поправя . Искам отново да продължа в този курс, с цел да се науча на нови неща. На съучениците си разказвах, че разглобявах платки. Даже бях снимал един път платката си и им я демонстрирах. Аз се гордея със себе си “.  

Децата от обществените центрове получиха дипломите си за приключения курс по роботика . Заниманията с децата от обществените институции ще продължат и следващата година, твърди Невен Боянов от „ Тинузавър “.

„ Това беше не толкоз опит, едвам забележим дали ще има интерес от тяхна страна, дали ще се показват добре. Положителни са резултатите. Наесен още веднъж ще приказваме какво можем да създадем в нашия район. Да създадем втора част на този курс, да надградим знанията за тези, които имат предпочитание и са напреднали, и нови деца, които проявят предпочитание да се включат. Аз още на тях не съм го споделил, само че който се показа най-добре следващата година, за лятото ще му осигурим стипендия да взе участие в летните ни академии в Еленския Балкан “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР