Детето си ляга към 9-10 часа, а на сутринта родителите

...
Детето си ляга към 9-10 часа, а на сутринта родителите
Коментари Харесай

Достатъчно ли спи детето ви?

Детето си ляга към 9-10 часа, а на сутринта родителите не могат да го вдигнат от леглото. Дали то е поспаливо? Защо сънят не му доближава?

На този въпрос отговаря създателката на уеб страницата Sleep Expert Олга Доброволска. 
Според специалиста по съня

има 2 индикатора, които могат да ви ориентират:

Първо: наблюдавайте по какъв начин детето се разсънва. Ако умерено и на драго сърце отваря очи към плануваното време, значи всичко е наред.
Ако го будите мъчно, то е капризно и не желае да става, това ясно демонстрира, че не се е наспало.
От значение е и какъв брой умерено детето спи през нощта.
Ако се върти в съня си, в случай че скърца със зъби и се буди постоянно, това може да значи, че е прекалено натоварвано. С други думи: или би трябвало да си ляга по-рано или да измененията режима и натоварването му денем

В предучилищна и ранна учебна възраст. То би трябвало да спи 10-12 часа дневно. Тези часове могат да бъдат разпределени единствено за нощен сън или за нощен и дневен сън.
В някои случаи дневният сън може да компенсира неналичието на нощен или леко да смекчи последствията от неналичието на сън.
В гимназията. Ученикът в гимназиалния курс последователно се приближава до нормата за възрастни: има потребност от 8 до 10 часа отмора дневно.
Големите възпитаници нормално спят 7-9 часа, както множеството възрастни.
В същото време един може да се разсъни зареден с сила още след седем часа сън, до момента в който за различен и 10 часа няма да са задоволителни.

В какъв брой да си ляга

Ако 5-7- годишното дете не спи денем и в това време има огромен прочувствен и физически стрес, тогава то може да си легне в осем или девет вечерта и да се разсъни радостно в седем сутринта.
Когато предучилищна възраст то спи и денем, може да си легне по-късно, да вземем за пример в 10 или единадесет вечерта - и също ще заспи добре.
За учениците режимът се дефинира по същия принцип. Тези, които учат в първата промяна, би трябвало да станат преди седем сутринта.
Ако детето би трябвало да спи 11 часа, тогава то би трябвало да си легне не по-късно от девет.
А има деца, които учат втора промяна, а по-късно имат и извънкласни занимания. Те се прибират късно вечерта, само че могат да спят и заран до единадесет.
За учениците е значимо да спят задоволително и да се усещат добре, а кога да си лягат - зависи от събитията и потребностите.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР