Дете на една година с българско гражданство в Латакия и

...
Дете на една година с българско гражданство в Латакия и
Коментари Харесай

Външно: България е готова да изпрати помощ за пострадалите от труса в Сирия

Дете на една година с българско поданство в Латакия и майка му са останали без дом след земетресението в Сирия, заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, представен от БНР.

В посолството ни в Анкара не е постъпвала информация за нови случаи на починали или потърпевши български жители. В неопределеност остават българка и бебето ѝ в Атакия.

Посолството ни в Сирия е готово да окаже подпомагане на фамилията в Латакия, чийто дом е опустошен при земетресението, заяви заместник-външният министър.

" Майката на детето е добре и дружно с него са при техни близки в града. Бащата все още се намира в Германия. Жилището, в което фамилията е живяло, е изцяло разрушено. Дипломатическото посланичество на място е открило контакт с цялото семейство. Към момента те не желаят филантропична помощ от страна на българската страна ", сподели Костадин Коджабашев.

Властите в Дамаск са отправили публично искане към страната ни да окаже филантропична помощ на потърпевшите от земетресението в Сирия.

От думите на Коджабашев стана ясно, че България е подготвена да се включи. В момента се работи по предварителната съгласуваност сред посолствата ни в Ливан и Сирия, външно министерство, Министерство на вътрешните работи, делегацията на Европейски Съюз в Сирия, както и представителите на ливанската общественост у нас, която събира помощи.

" България е измежду деветте страни от Европейски Съюз, които са предложили помощ на потърпевшата от земетресението предходната седмица Сирия. Тази съгласуваност чакаме всеки миг да завърши, което значи, че има подготвеност, най-вероятно, спартанът да излети за Бейрут. Необходимо е авансово единодушие по линия на Европейски Съюз от така наречен европейски механизъм за гражданска отбрана. Когато имаме позитивен отговор, това значи, че спартанът умерено може да излети с помощи на борда. Там пратката ще бъде посрещната от представител на Европейски Съюз, от представител на международната продоволствена стратегия, основан в Бейрут и оттова по безвреден и обезпечен филантропичен кулоар въпросната помощ се отпътува – за към два часа разстояние, до Дамаск ", сподели Коджабашев.

Той уточни, че поръчката е подадена още преди два дни, като се чака отговорът да дойде във всеки един миг и спартанът да излети.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР