Дете на 5 години е преминало успешна костно-мозъчна трансплантация след

...
Дете на 5 години е преминало успешна костно-мозъчна трансплантация след
Коментари Харесай

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

Дете на 5 години е минало сполучлива костно-мозъчна трансплантация след подновяването на този тип активност в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Този вид трансплантации бяха краткотрайно спрени през септември поради дефицит на фрагменти в болничното заведение, която е главен център за осъществяването им.

След възобновяване им на 5-годишно момиче с невробластом е била направена така наречен автоложна трансплантация, при която са употребявани лични кафези на детето, които са обработени по избран метод. То към този момент е изписано от болничното заведение и в идващите няколко месеца ще остане под наблюдаване от лекуващите лекари.

В лечебното заведение се приготвя и втора интервенция от същия вид, също на дете на 5 година Момчето минало през първия стадий, при който се събират лични кафези. Сега предстоят проучвания, които да покажат по кое време ще е подобаващият миг, с цел да е допустимо преливането им назад в тялото на детето.

" Надявам се при започване на есента да можем да създадем и първата алогенна трансплантация след спирането " споделя е началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ " Царица Йоанна -ИСУЛ " доцент доктор Боряна Аврамова.

При този вид интервенция се присаждат стволови кафези, изолирани от авансово определен донор.

В България приблизително годишно към 10 - 12 деца се нуждаят от алогении и 15 - 20 деца - от автоложни трансплантации. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като изисква намирането на подобаващ донор, обезпечаването на спомагателен медицински личен състав, както и на и финансиране, допълват от болничното заведение.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР