Десислава Танева, водач на листата на ГЕРБ/СДС за 21 МИР-Сливен

...
Десислава Танева, водач на листата на ГЕРБ/СДС за 21 МИР-Сливен
Коментари Харесай

Десислава Танева пред Труд: В кризата с COVID-19 концентрирахме помощта за младите фермери

Десислава Танева, лидер на листата на ГЕРБ/СДС за 21 МИР-Сливен пред " Труд ":

-Наследството на министър Порожанов, африканската чума по свинете (АЧС)-дълъг лист може да създадем от мандата Ви като министър на земеделието, госпожо Танева. Как оставяте в този момент сектора?

-Правителството обезпечи малко над 11 милиарда лева за бранш Земеделие през последните 4 години. Само през 2020 година секторът бе подсилен с рекордните 3.1 милиарда лева Благодарение на поредната политика, износът на селскостопански артикули бележи растеж от близо 15 %. Инвестициите в бранша набъбнаха с над 24% и доближиха 2,2 милиарда лева Запазихме устойчиви равнища на Брутната добавена стойност от бранша, в границите на към 4 милиарда лева годишно. Успяхме да реализираме повишаване на цената на продукцията в двата съществени бранша – Растениевъдство и Животновъдство – надлежно с 3,2% и 1,8%. Площите с биологична продукция също нарастнаха с 65,4%. България резервира водещите си позиции като един от главните експортьори от Европейски Съюз на редица селскостопански артикули. Само през последните две години увеличихме от 17 млн. на 22 млн. дка защитаваната от градушките територия с въведените в употреба нови 62 ракетни площадки, за запазване на земеделската продукция.Относно АЧС, с помощта на всички подхванати незабавни и незабавни ограничения успяхме да овладеем обстановката. Успяхме да понижим фрапантно заразяването и разпространяването на заболяването измежду домашните прасета със 100% надзор на придвижването на месо по веригите и кланиците. 2020 година у нас бяха регистрирани 19 огнища. За съпоставяне в прилежаща Румъния бяха над 1000. При дивите прасета намалихме популацията. През миналата година подпомогнахме свиневъдите с над 170 млн. лева

Карандила ще стане народен курорт

- Казахте много твърдо, че COVID-кризата не би трябвало да е оцеляване за едни, а облага за други - по какъв начин да се защитят по-малките български производители?

- През 2020 година предприехме редица дейности и ограничения, с цел да подкрепим сектора поради затворения канал ХОРЕКА. Отпуснати бяха в допълнение 400 млн. лева на стопаните, потърпевши от пандемията. Освен това, с цел да подкрепим родните производители, въведохме условие в комерсиалните вериги да участва повече районна продукция. Благодарение на признатото Постановление на Министерски съвет 70 бяха подписани нови 540 контракта сред комерсиалните вериги и аграрни производители. Вследствие на поредната ни политика за надзор в бранша увеличихме ставките за подкрепяне по обвързаната поддръжка за плодовете и зеленчуците с над 50 %. Направихме всичко допустимо през тази години да започват приеми по четирите най-атрактивните ограничения от ПРСР. С тях ще бъдат подкрепени най-вече младите фермери, дребните стопанства. Ще бъдат вложени средства и по капиталовите ограничения. Бюджетът по тях е близо 900 млн. лева

- Останахте ли дебитор на Сливен през отминаващия мандат и кои са първите ви задания след изборите на 4 април, свързани съответно с района?

- Винаги може да се направи повече. Искаме да бъдем оптимално потребни на хората от Сливен и региона. Като член на кабинета имам принос за всички средства, които са постъпили в четирите общини на област Сливен по инфраструктурните планове.

Общата стойност на договорираните за област Сливен частни и общински планове са на стойност 63 млн. лв.. Помогнахме и на земеделските производители в региона с 390 милиона лв.. Това докара до позитивна претовареност в бранша и нарастване на площите със селскостопанско предопределение. До този миг такова подкрепяне за земеделците не е имало. В нов мандат ще работя за излекуване на ВиК сдружението в Сливен благодарение на страната, осъществяване на инфраструктурните планове – ремонт на пътища, ремонт и създаване на детски градини; създаване на физкултурни салони; възстановяване на материално-техническата база на държавните професионални гимназии в региона, създаване и възобновяване на обществени заведения за уязвими групи. Като собствен ангажимент одобрявам и съдействието за създаване на нова спортна зала в Сливен, възобновяване на Военния стадион и Колодрума, който с изключение на като състезателен обект, да се употребява и за лятна сцена. Искам да се уреди и статутът на държавните земи в местността Карандила, с цел да се трансформира в атрактивен курорт.

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 година в град Сливен. От 1997 година е изпълнителен шеф на „ Мел инвест холдинг” АД и дъщерни сдружения. През 2009 година е определена за народен представител от Сливен от Политическа партия ГЕРБ. Има квалификации за мениджмънт и ръководство,министър на земеделието, храните и горите от 44-то Народно заседание. Водач на листата на ГЕРБ/СДС за Сливен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР