Десислава Любенова е доктор по социална медицина и организация на

...
Десислава Любенова е доктор по социална медицина и организация на
Коментари Харесай

Десислава Любенова: Лекуваме гръбнака на световно ниво

Десислава Любенова е лекар по обществена медицина и организация на опазването на здравето и фармацията към Медицинския университет в София. Тя е основател и ръководещ шеф на първата по рода си у нас профилирана болница за минимално инвазивно лекуване на гръбначните болести – „ СБАЛ-Гръбначен център “ АД. Притежава още две магистратури - по стопанска система и ръководство на човешките запаси и по доктрина и методика на всеобщата информация от УНСС. Специализирала е в интернационалните консултантски компании KPMG, Ernst&Young и D.G.Jones&Partners в Лондон. Председател на Консултатичния съвет на Трейс груп холд и изпълнителен шеф на фондация „ Трейс за хората “. 

- Г-жо Любенова, разкажете ни по какъв начин беше основана болничното заведение „ Гръбначен център “.- Всичко стана доста инцидентно. Запознах се с доктор Илиян Стоев, който беше на работа в Кувейт, и доста въодушевено разказваше по какъв начин при гръбначни болести посредством напълно щадящи, минимално инвазивни техники съумява да реализира безусловно същия резултат, като при стандартната хирургия! Много съжаляваше, че такова нещо не може да се случи в България, беше водил някакви несполучливи диалози.Аз обаче одобрих това предизвикателство. Обичам да върша неща, които са сложни, разнообразни, които никой преди този момент не е направил. Така че се възпламених по концепцията. Исках да му потвърдя, че такива прелестни неща могат да се случат и тук, в България. И по този начин, след към година дружно успяхме да стартираме плана. Не беше по никакъв начин елементарно, само че все пак преди седем години болничното заведение отвори порти. „ Гръбначен център “ е първата профилирана болница в България и на Балканите с оптимално щадящо лекуване на болести на гръбначния дирек и гръбначния мозък.Около 45% от пациентите идват при нас, тъй като други наши пациенти са ни предложили. Това е най-хубавата оценка за нас! Идват доста българи, живеещи в чужбина, и  това е ласкателно, тъй като един българин, който се обезпечава в Англия или в Испания, все пак избира да се лекува тук. Приятно е да разберем това. 
- Какво е по-специфичното в работата на болничното заведение? - Избрахме да не се разширяваме в други сфери с изключение на тези, които са в директна връзка с лекуването на гръбначните болести. Защото, когато се концентрираш в една област, можеш да предложиш услуга с качество, каквото мъчно може да се реализира в други лечебни заведения. Работим с инсталация, която е рядко срещана даже в европейските лечебни заведения,  занимаващи се с лекуване на гръбначни болести. Имаме лазер, с който се вършат съществени интервенции с доста дребен прорез. С него могат да се лекуват и шипове, които до неотдавна медицината считаше за нелечим проблем. Но не всички шипове са податливи, а резултатът е обвързван и с провеждането на кинезитерапия: извършения, които всеки пациент би трябвало да прави след лекуване при нас, с цел да заздрави мускулатурата си. 
- Екипът ли образова пациентите? - Да, имаме „ Училище за гръбнака ” към болничното заведение. Каквито и невероятни резултати да реализираме, в това число с тези минимално инвазивни процедури, в случай че пациентът не се научи да живее, съобразявайки се със болестта, което има, целият труд, който ние и той сме вложили, се компрометира. Затова всички, които имат по-сериозно гръбначно заболяване, би трябвало да са наясно, че могат да живеят без болежка, с обикновено физическо натоварване. Но би трябвало да знаят по какъв начин да правят избрани придвижвания. Най-простите образци са с това по какъв начин се става от леглото, по какъв начин се подвигат тежки предмети (включително деца и внуци). Голяма част от нашето здраве и резултатът от лекуването на гръбначните болести е в ръцете на всеки пациент!



- Колко души страдат от гръбначни болести? - Според проучвания на Световната здравна организация всеки четвърти европеец има проблем с гръбначния дирек, който е на друга фаза на заболяване и болежка. Това значи, че няма семейство, в което най-малко един член да няма подобен проблем. 
- Какво да направи човек, когато се появи болежка в гърба?- Първо – да отиде при персоналния си доктор, с цел да му даде направление за невролог. Работа на невролога е да реши на какво се дължи тази болежка и дали е належащо някакво следващо лекуване, образни проучвания, или просто покой за някакъв интервал. Невролозите са тези, които преценят дали да ви изпратят при неврохирурзи, или при ортопеди. Трябва ясно да се разпознава болката. Често по-възрастните хора страдат и от гръбначни, и от ортопедични проблеми. За да се дефинира коя болежка е доминантна, прегледите в нашата болница са с ортопед и неврохирург по едно и също време. Много постоянно се случва пациенти да идват с диагноза, обвързвана с гръбначния дирек, а да се окаже, че болковият синдром идва от ортопедично заболяване. Но правилото е, че с цел да се сложи точна диагноза, е належащо нагледно проучване. Често сътрудници слагат диагнози на око, притиснати от събитията: няма пари в здравната каса, доста се чака... Всеки пациент би трябвало да е задоволително информиран и да изисква такова проучване при съществуване на подозрения за гръбначен проблем. При нас, в случай че се наложи някаква минимално инвазивна процедура, това нагледно проучване наложително би трябвало да е ядрено-магнитен резонанс. Пациентите е добре да знаят и другите способи, чрез които могат да се лекуват гръбначните болести. Съвсем не всеки, който има болки в гърба и диагностицирано такова заболяване, би трябвало да се лекува посредством  намеса. Ако нямаме условия на неотложност, е допустимо да се опита медикаментозно лекуване и/или кинезитерапия. Ако те не оказват помощ, е добре да се създадат допустимо най-леките минимално инвазивни процедури, които в действителност са форма на инжекционно лекуване под рентгенов надзор. И по този начин е добре да се следва последователност на тежест за икономисване на класическото хирургично лекуване.
- Защо минимално инвазивните процедури са желани от лекари и пациенти пред общоприетата хирургия? - Защото са с доста висок резултат, а рискът от тях е редуциран на процедура до нула, въпреки че всички в медицината споделят, че има ли намеса, риск има. Упойката е местна, доста постоянно няма никаква болежка, пациентите се възвръщат доста бързо. Няма риск от инфекции, няма дълъг болничен престой, няма душевен контузии. Някои от минимално инвазивните процедури се покриват от касата, при тях престоят не се заплаща. Водим борби това да стане с всички. 
- Как решавате дали да въведете избрана нова технология или способ за лекуване?- Непрекъснато следим международните новости и обсъждаме тяхната успеваемост през призмата на нашия опит или международните проучвания. Но внимаваме, не бързаме. Много постоянно необятно хвалени и рекламирани апарати „ финален вик на науката ” се оказват не толкоз резултатни, а някой път напряко неудачни. В медицината статистиката е факторът, който демонстрира дали един способ е сполучлив, или не. Това се отнася и за всички съвременни неща, които излизат непрестанно. Трябва да мине време, с цел да се видят резултатите.
Още информация ще откриете на www.spine-center.bgЗа връзка: Тел: 02/ 9170 950; 02/9170 961; +359 889 797 794;Email: [email protected]
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР