Деси ВЕЛЕВАОще 51 000 деца ще получат безплатни учебни помагала

...
Деси ВЕЛЕВАОще 51 000 деца ще получат безплатни учебни помагала
Коментари Харесай

Още 51 000 деца с безплатни учебни помагала

Деси ВЕЛЕВА

Още 51 000 деца ще получат безвъзмездни образователни пособия още от идната образователна година. Това се планува в промени в разпореждане на Министерския съвет за обезпечаване за безплатно прилагане на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти в детските градини. Промените са показани за публично разискване.
Това е следващата стъпка на държавното управление за обезпечаване на безвъзмездни образователни принадлежности, откакто то се ангажира да финансира учебниците за всички възпитаници, в това число и за гимназистите, които до момента плащаха своите. Така страната ще финансира помагалата за всички деца, обхванати в просветителната система. Тя ще даде по 35,25 лв. за комплект познавателни книжки на дете в първа група, колкото е и дотацията за втора и трета група.
Новата смяна визира децата на 4-годишна възраст и за тях до момента визитата в забавачка бе по избор. Затова и родителите им плащаха сами за помагалата. С измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение наложителното образование става наложително и за 4-годишните, като има гратисен интервал, в който всяка община може да го вкара. Това към момента е проблем за по-големите градове, изключително за София, защото в детските градини няма задоволително места за всички искащи. Очаква се и те да станат напълно безвъзмездни.
Заради промени в образователния проект по осведомителни технологии в V, VІ и VІІ клас се постанова издаването на нови учебници и страната планува по 7 лв. в допълнение за всеки възпитаник.
Учебниците за всички деца ще станат безусловно безвъзмездни от образователната 2023-2024 година, разясни преди дни просветителният министър акад. Николай Денков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР