Десетото юбилейно издание на Книги за смет“ пристига във Варна

...
Десетото юбилейно издание на Книги за смет“ пристига във Варна
Коментари Харесай

Книги за смет пристига във Варна

Десетото юбилейно издание на " Книги за боклук “ идва във Варна на 28 май, събота. Една от най-мащабните екологични начинания у нас, която по едно и също време насърчава преработването и четенето, ще означи 10 години от своето първо издание с националното турне в 15 града. 

Организаторите ще чакат всички искащи на паркинга на Kaufland Варна на ул. " Девня “ 24 тази събота сред 10 и 13 часа. Добре познатият правилник на " Книги за боклук “ планува всеки донесъл кг годна за преработване пластмаса да получи в подмяна книга по желание. 

Kaufland България е обичаен сътрудник на самодейността от 2019 година, като всяка година компанията обезпечава местоположения за осъществяване на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават. В резултат на партньорството с комерсиалната верига самодейността непрестанно уголемява обсега си. След като предходната година тя се състоя в девет града, за своя десети рожден ден " Книги за боклук “ ще посети общо 15. Сред тях има такива, в които акцията ще гостува за първи път тази година - Видин, Карлово, Силистра, Хасково и Петрич. 

Юбилейното издание на " Книги за боклук “ ще се състои в два стадия през май и юни. Първият стартира през предишния уикенд с гостувания във Видин и Карлово. Освен във Варна, следва " Книги за боклук “ да гостува още в Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. Вторият стадий е плануван да бъде през септември в София, Пловдив, Бургас и други градове, като повече детайлности за есенните събития ще бъдат оповестени в допълнение. 

Организаторите предлагат на искащите да се включат в " Книги за боклук “ да носят пластмасата опразнена от наличие, почистена и смачкана, с цел да заема по-малко място. Те напомнят, че измежду отпадъците, които няма да бъдат одобрявани, са блистери от медикаменти, туби от масла, домашен електроуреди. 

Каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са основатели на " Книги за боклук “, е част от дълготраен ангажимент за ограничение на пластмасата за еднократна приложимост, попречване на нейното потребление, повече преработване и по-устойчиви опаковки. Като част от Schwarz Group в България компанията ползва RЕset Plastic - тактиката против замърсяването с пластмасата. В дълготраен проект комерсиалната верига има за цел да понижи използването на пластмаса с най-малко 20% до 2025 година и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите лична марка. 

Други дългогодишни сътрудници на самодейността са Община Пловдив, Община Бургас и Община Велико Търново, както и Българо-американска кредитна банка и някои от водещите български книжарници и издателства. Традиционен сътрудник на събитието е " ЕКОПАК България “, които обезпечават контейнери за събиране на пластмасовите боклуци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за преработване на събрания боклук. От първото издание на " Книги за боклук “ до момента са рециклирани близо 100 тона пластмасови боклуци и са раздадени над 100 хиляди книги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР