Активисти призовават за повече подкрепа за производителите на авокадо, тъй

...
Активисти призовават за повече подкрепа за производителите на авокадо, тъй
Коментари Харесай

Климатичните промени удрят и авокадото

Активисти приканват за повече поддръжка за производителите на авокадо, защото отчет разкрива, че изменението на климата има " ужасяващо " влияние върху плодовете, съобщи ДПА.

Популярната суперхрана, която е с високо наличие на фибри и здравословни мазнини, разчита на доста вода, с цел да пораства, което я прави изключително уязвима в един по-горещ, по-сух и по-податлив на суша свят.

Най-добре разрастващите се райони в страни като Бурунди, Чили, Перу, Испания, Южна Африка и Мексико означават стесняване на продуктивността заради по-променливите условия, съгласно отчета на благотворителната организация " Крисчън ейд " (Christian Aid).

В документа, оповестен през днешния ден, написа, че

тези площи се чака да намалеят с сред 14 и 41 % до 2050 година,

според от това какъв брой бързо се редуцират световните излъчвания.

Най-големият производител в света Мексико може да понижи евентуалната си повърхност за развъждане с 31 % до 2050 година, даже в случай че повишението на междинната световна температура бъде лимитирано до под 2 градуса по Целзий, и до 43 %, в случай че се усили до 5 градуса по Целзий, се споделя в известието.

Само едно авокадо се нуждае приблизително от 320 литра вода, съгласно Онър Елдридж, специалист по устойчиви храни и създател на Дебата за авокадо.

" Следователно производството на авокадо става все по-скъпо

и тези разноски евентуално ще бъдат трансферирани на потребителя, повишавайки цената, която плащаме за нашето гуакамоле ", предизвестява тя.

Д-р Клои Сътклиф, теоретичен помощник по стабилно градинарство в Кралското градинарско сдружение, прибавя, че сега Англия получава по-голямата част от авокадото си от Перу и Чили, където дефицитът на вода към този момент е огромен и

разширението на производството на авокадо компрометира достъпа до вода за някои дребни фермери.

" Много е евентуално въздействието на изменението на климата върху съществуването на вода в допълнение да изостри проблемите с дефицита на вода в тези региони ", показва тя.

Констатациите идват откакто скорошно изследване на " Саванта " (Savanta) сподели, че 63 % от английската общност желае държавното управление да направи повече за понижаване на въздействието на изменението на климата върху веригата за доставка на храни, в това число поддръжка на фермери в разрастващите се страни, които доставят на Англия.

Christian Aid приканва държавните управления да се ангажират със незабавно понижаване на излъчванията, да ускорят енергийния преход и да се ангажират с даването на повече помощ за климата на разрастващите се народи на КОП29 тази година в Азербайджан.

Благотворителната организация също приканва за

повече финансова поддръжка за уязвимите селскостопански общности,

които разчитат на развъждането на авокадо за прехраната си, с цел да могат да влагат в ограничения за намаляване.

Професор Карол Уагстаф, декан по земеделие в университета в Рединг, разяснява, че казусът изисква " многостранно решение ". " Трябва да възприемем разнообразни системи за развъждане, които не разчитат на обезлесяване и монокултурно произвеждане – това прави авокадото уязвимо към заболявания, унищожава качеството на почвата и биоразнообразието и понижава съществуването на вода ", добавя тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР