Десетминутно видео с брутални кадри на насилие в руски затвор

...
Десетминутно видео с брутални кадри на насилие в руски затвор
Коментари Харесай

Затворите в Русия - все още място на неописуеми унижения

Десетминутно видео с брутални фрагменти на принуждение в съветски затвор повдигна доста въпроси по отношение на това, което се случва в тази система в Русия.
Зловещите фрагменти излязоха на бял свят в края на предходната седмица и демонстрираха по какъв начин чиновници на пандиза се отнасят към пандизчия. Заради случилото се бяха направени 8 ареста на надзиратели, а минимум 17 надзиратели са били изхвърлени от работа. Управата на пандиза пък сервира специфични извинения на потърпевшия пандизчия. Става въпрос за случай от юни, 2017 година, при който пандизчията Евгени Макаров бива подложен на неописуеми гаври във федерален затвор в Ярославъл. Точно това провокира скандал, защото сигнали за такива случки в пандиза са били подавани нееднократно.
Пред AFP различен пандизчия – Александър Заречнев, споделя, че видяното в Ярославъл въобще не е изключение, а удостоверение на предписание. Заречнев твърди, че е бил очевидец на ежедневни побои и даже изнасилвания, до момента в който излежава 8-годишна присъда за обир. Той излиза от пандиза преди месец – излежава присъдата си в наказателната колония IK-14 в Нижни Новгород. Тази колония е известна със злокобно име – Лагерът на мъченията.
" Като новопристигнал бях пребиван всеки ден от " деятели ", споделя Заречнев, визирайки с наименованието пандизчии, които биват покровителствани от надзирателите.
Друг някогашен пандизчия – Сергей Никоноров, споделя, че шефът на пандиза, в който е бил, е наредил да го пребият, да му блъскат главата в маса и да бъде затворен в психиатрична клиника, тъй като отхвърля да извърши избрана строителна активност – пандизчията е дърводелец по специалност. " Успях да се спася единствено с помощта на Комитета против мъченията ", декларира Никоноров.
Побоят обаче може би е част от " менюто ", която е за предпочитане – тъй като в листата участват групови изнасилвания и случаи на оскърбление, при които върху пандизчии е било пикано и са карани " да гълтат ". Ролята на " деятелите " е да оказват помощ за превъзпитанието на другите пандизчии, само че те го схващат по напълно друг метод и отиват надалеч оттатък всевъзможни граници. Сурови уроци са прилагани върху хора, тъй като не схващат добре съветски, а в един случай – тъй като Русия губи от Хърватия на четвъртфинала на Световното състезание по футбол и надзирателите трябвало да си го изкарат на някого, написа EuRActiv, базирайки се на уеб страницата " Медуза ".
След като поради такива похвати се стига до два смъртни случая – да вземем за пример пандизчията Владимир Чачук умира, откакто бива пребит грубо в килията си, стартира и публично следствие. Майката на Виктор, Надежда, споделя, че ѝ било обявено, че синът ѝ умрял, тъй като върху главата му паднало парче дърво, само че бързо се схваща същинската причина. Игор Каляпин от Комитета против мъченията въпреки всичко регистрира позитивна наклонност – от ден на ден случаи на унизително отношение в съветските затвори, които завършват с присъди против мъчителите. " Има политическа воля да бъде заличен духът на ГУЛАГ, само че е мъчно да бъдат уверени 400 000 чиновници от тази система, работещи в отдалечени региони, че това би трябвало да е минало ", споделя Каляпин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР