Десетки представители на Военномедицинска академия взеха участие в XXII-рия конгрес

...
Десетки представители на Военномедицинска академия взеха участие в XXII-рия конгрес
Коментари Харесай

ВМА доказа високото ниво на военните ни медици на международен конгрес


Десетки представители на Военномедицинска академия взеха присъединяване в XXII-рия конгрес на Балканския военномедицински комитет, който се организира в интервала 25-28.09.2017 година в Белград, Сърбия, оповестиха от ВМА.

Българската делегация бе водена от ВРИД началника на ВМА полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS, а на откриването на конгреса бе показан и новият президент на българския ръб полк. доцент Димо Димов. Той бе признат задушевно от президентите и членове на останалите балкански комитети – симптом на последователност и обещаващо начало за продължаващо съдействие.

Основната тематика на форума бе „ Военната медицина на Балканите – модерни трендове ”, като България бе показана с общо 24 отчета и 27 постера.

Екипът с началник проф. Мутафчийски показа 5 хирургични отчета върху „ горещи “ тематики в актуалната хирургия – аргументи за и лекуване на ентероатмосферните фистули при отворения корем; модерно държание при изострен панкреатит и лапароскопска некректомия при инфектирани панкреатични некрози; опитът на ВМА в Афганистан.

За най-хубав бе отличен отчетът върху извънредно настоящия въпрос за травматичната коагулопатия и damage control ресусцитацията.

Екипът на проф. Никола Владов показа опитът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия в лапароскопското лекуване на колоректалния карцином в извънредно огромна серия от пациенти, както и отчет върху актуалните диагностични и лечебни подходи при затрудненията след чернодробна трансплантация.

Водещ за Балканите опит с новаторското лекуване на костните недостатъци с костни заместители беше показан от майор доктор Борислав Златев от Катедра „ Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия ”.

Д-р Христина Видинова показа новите подходи в лекуването на централната серозна хориоретинопатия, която продължи представянето на ВМА и на преди малко почналия офталмологичен конгрес в Берлин, Германия.

В останалите отчети бяха наранени разнообразни проблеми в неврологията, ендокринолоията, гръдната хирургия, ортопедията, трансфузионната медицина, психиатрията, телемедицината и успеваемостта на въведената стратегия за икономическото ръководство на Академията.

Като най-хубав постер за България беше отличена работата на доктор Ахмед Неджиб под управлението на проф. Иван Съмналиев от Изследователската токсикологична лаборатория на ВМА. Трудът показва пробните данни за способ за разкриване на бойното отровно вещество табун в биологични тъкани до шестия ден от експозицията.

В процеса на работа делегацията реализира редица потребни контакти с сътрудници от останалите страни-членки на Балканския военномедицински комитет, а дейното присъединяване по време на конгреса за следващ път потвърди високото равнище на българската военна медицина и нуждата от продължение на нейното развиване.

Веднага след закриването на форума бяха обрисувани и новите насоки на научно-изследователската активност на ВМА, която да бъде показана на идващия конгрес в Турция през 2017 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР