Десетки потребители в социалните мрежи са разгневени, след като в

...
Десетки потребители в социалните мрежи са разгневени, след като в
Коментари Харесай

Мила Родино: Псевдо певец се изгаври с чалга версия на националния химн

Десетки консуматори в обществените мрежи са ядосани, откакто в интернет беше публикувана попфолк версия на химна на България " Мила Родино ".

Видеото е качено преди 12 часа в YouTube със заглавието " Gorda Stara Planina Cover ", а изпълнителят на българския химн с ориенталски аранжимент се споделя Бирджан Хайрединов.

" Здравейте, другари. С тази ария приветствам България. Песента да пристигна за цяла България ", обръща се към феновете артистът при започване на видеото. 

В клипа се виждат фрагменти от значими архитектурни и културни обекти в столицата София и други огромни български градове, както и естествени забележителности.

Самият Бирджан Хайрединов гордо се поклаща в чалга ритмите на фона на река, пеейки текста на националния химн.

" Нямам думи ", " Къде е прокуратурата ", " Поредна подигравка " са единствено част от гневните мнения, които се множат под споделеното видео във Фейсбук.

В YouTube изпълнителят беше показал, че текстът е на Цветан Радославов, а истинската музика - " Генади Певеца - Живей си Живота, Саксофон - Томас Пумата ".

След мненията на потребителите в мрежата обаче Бирджан Хайрединов самичък смъкна клипа от видеоплатформата.

Междувременно от Вътрешна македонска революционна организация оповестиха, че са изпратили сигнал до изпълняващия функционалностите основен прокурор Борис Сарафов поради ориенталския кавър на химна.

" Това е подигравка с народен знак, какъвто е българският химн. Затова от Вътрешна македонска революционна организация желаят незабавна инспекция, " изпълнителят " да бъде оголен и персонализиран и по отношение на него бъде прибавен член 108, алинея 2 от Наказателния кодекс: " Който по какъвто и да е метод опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се санкционира с отнемане от независимост до две години или с санкция до три хиляди лв. ", пишат от придвижването.

В сигнала, подписан от съпредседателя на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди, изрично се упорства за грубото поругаване на българския химн да бъде приложено най-тежкото планувано в закона наказване.

" Мила Родино " е химн на страната ни от 1964 година, чиято основа е творбата на Цветан Радославов " Горда Стара планина ", и е част от трите национални признака, с изключение на знамето и герба.

За очерняне на народен знак законът планува затвор до две години или санкция до 3000 лева

В средата на август сходен проблем имаше и с чалга версия на песента на Емил Димитров " Моя страна, моя България ".

Посланието на Кристофър от Кнежа, който е и създател на новия текст на песента на Димитров, бил ориентиран към политическата класа у нас.

" Аз съм ром, ром. Това е моят метод на изпяване. Не мога да я изпея по различен метод. С молба, по-скоро към нашите ръководещи. Това е кротичък митинг от моя страна. Да се трансформират нещата в България. За да може всички да сме дружно. Аз приказвам от името на 3,5 млн. българи, които са в чужбина. Не единствено България, а роми, които са в Германия. Те желаят да чуят тази ария. Аз съм създател. Независимо, по какъв начин съм я изпял. По-важно е песента да бъде чута ", съобщи тогава Кристофър Галовски.

" Аз споделям " Моя страна Германия ", а " Моя обич, моя България. Какво значи това? Изкарвам пари в Германия, а ги разходвам в България ", добави изпълнителят.
https://www.facebook.com/watch/?v=1040505283958714
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР