Десетки пациенти с диабет участваха в тестове с изкуствен панкреас(снимка:

...
Десетки пациенти с диабет участваха в тестове с изкуствен панкреас(снимка:
Коментари Харесай

Тестваха изкуствен панкреас на пациенти с диабет


Десетки пациенти с диабет участваха в проби с неестествен панкреас
(снимка: Университета Кеймбридж)

Учени тестваха за първи път неестествен панкреас на пациенти с диабет вид 2. Устройството следи равнището на кръвната захар на пациента и автоматизирано инжектира инсулин, когато е належащо.

В на Университета Кеймбридж са участвали 26 пациенти. Изкуственият панкреас работи посредством свързване на подкожен глюкозен датчик към инсулинова помпа за автоматизирано контролиране на дозите на лекарството. Работата му се следи благодарение на приложение за смарт телефон.

В продължение на 20 дни учените следили работата на изкуствения панкреас и равнищата на кръвна захар. Резултатите демонстрират, че равнищата на кръвна захар на пациентите остават в целевия диапазон приблизително в 53% от времето, спрямо 38% при стандартното лекуване.

Освен това пациентите са съумели да избегнат тежки пристъпи с доста ниско равнище на глюкозата при по едно и също време намаляване на равнището на кръвната захар.
още по тематиката
В допълнение, изкуственият панкреас се приспособил към пациентите и с времето започвал да работи по-добре. Времето, през което пациентът остава в целевия диапазон, се нараснало от 36% при започване на тестването до над 60% в края.

Пациентите оповестяват също по този начин, че прекарват по-малко време в наблюдаване на положението си и се тревожат по-малко за равнищата на кръвната си захар.

„ Изкуственият панкреас освен усили времето, което пациентите прекарват в границите на целевия диапазон на кръвната захар, само че им даде и успокоение. Те отделяха по-малко време, с цел да управляват положението си и да се тревожат за равнищата на кръвната захар, и повече време да живеят живота си ”, заключават откривателите.

По-рано, в друго проучване, учени използваха биопечат, с цел да основат дребен човешки панкреас с кръвоносни съдове от стволови кафези.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР