Десетки инсулинозависими пациенти настояха в отворено писмо до институциите да

...
Десетки инсулинозависими пациенти настояха в отворено писмо до институциите да
Коментари Харесай

Какви са причините за кризата с инсулина?

Десетки инсулинозависими пациенти настояха в отворено писмо до институциите да се спре износа на животоподдържащия за тях медикамент. 185 възрастни и деца с диабет застават зад настояването със своите фотоси, с цел да покажат, че не са просто статистика.

След постъпването на писмото в парламентарната здравна комисия нейният ръководител Костадин Ангелов настоя здравния министър да спре износа на проблематичните артикули. Делян Пеевски също прикани  да спре " изкуствената рецесия с инсулина ".

В писмото се показва, че липсват инсулините " Тресиба " и " Фиасп ".

" Намират се мъчно. Има седмици, в които въобще няма ", изясни пред БНР Елица Сиракова, майка на 11-годишния Богомил, който е с диабет.

В такива случаи тя се свързва посредством обществените мрежи с други родители и в случай че някои има повече флакони, го моли да й изпрати.

" Аз се стремя да не оставаме без инсулин, тъй като обстановката в България е непредвидима и не знам дали ще мога да взема цялостния размер инсулин, който се поставя на моето дете по здравна каса. Няма регулярност на доставките и обезпечен най-малък запас от страната ".

" На нашия пазар към този момент има " Фиасп " в друга разфасовка, само че аз има протокол и рецепта за остарялата. За  новата би трябвало да получа нов протокол. Това става като си запазя час за ендокринолог и той ми даде протокол, който се заверява в здравната каса.  След това отивам с него при персоналния доктор, който да ми издаде нова рецепта, с която да отида в аптеката. Тази административна тежест, която понасят пациентите, би трябвало да бъде изменена ".  

Не знаем дали казусът е обвързван с реекспорта, тъй като никой не ни дава никаква информация, сподели Сиракова.

" Настоявам системата да бъде изменена по този начин, че за детето ми да има инсулин, с цел да може да живеем умерено.

Имам възприятието, че в нашата страна не всичко работи в интерес на пациентите "

БНР потърси и позицията на търговците на едро, само че те дадоха обещание да излязат по-късно с такава.

Елица Сиракова не е сигурна даже дали в България има указател на инсулинозависимите пациенти. Тя не се вълнува от политическото говорене. Иска казусът да бъде позволен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР