Десетки хиляди унгарци излязоха по улиците на столицата Будапеща, за

...
Десетки хиляди унгарци излязоха по улиците на столицата Будапеща, за
Коментари Харесай

Десетки хиляди унгарци се събраха в Будапеща, за да подкрепят Орбан за изборите

Десетки хиляди унгарци излязоха по улиците на столицата Будапеща, с цел да поддържат премиера Виктор Орбан преди парламентарните избори на 3 април, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция. На тях Орбан ще се състезава за четвърти следващ мандат в мощно оспорвана конкуренция.

За първи път от 2010 година насам Орбан и дясната му партия ФИДЕС ще се изправят пред единен фронт от шест опозиционни партии. В края на предишния месец ФИДЕС леко усили поддръжката си, като съгласно изследване на организация " Медиан " тя възлиза на 39 процентни пункта, до момента в който опозиционният блок получава поддръжката на 32 % от интервюираните.

Пътят на Орбан към преизбирането му е по-сложен поради съветската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

До напълно скоро Орбан споделяше, че връзките сред Унгария и Русия са „ уравновесени и почтени “. Това обаче се промени, откакто той осъди съветската инвазия в Украйна. Освен това Орбан съобщи, че Будапеща няма да наложи несъгласие на глобите на Европейския съюз против Русия, само че също по този начин, че те не трябва да се отразяват върху енергийните доставки в Унгария.

На днешния протест Орбан съобщи, че Унгария няма да изпрати нито оръжия, нито войски в Украйна, няма да взе участие във войната и упрекна опозицията, че желае да въвлече страната в спора. Пред десетките хиляди свои последователи той съобщи, че Централна Европа е просто шахматна дъска за огромните сили и акцентира, че в случай че Унгария не отбрани ползите си, елементарно може да се трансформира в жертва на рецесията.
Говорейки за изборите, Орбан уточни, че на тях изборът ще е сред неговата партия, която желае мир, и лявата съпротива, която би вкарала страната в " безпощадна, продължителна и кървава война ".

Инфлацията в Унгария доближи до най-високото си равнище за последните 15 години и държавното управление на Орбан наложи таван на цените на някои съществени храни, горива и ипотеки. Преди това имаше надзор върху цените на електрическата енергия за семействата.

Организаторите на днешния протест доведоха в Будапеща хора от провинцията, като мероприятието съответства с националния празник на Унгария, на който се празнува революцията от 1848 година

Опозиционните партии през днешния ден също са възнамерявали протест в Будапеща, който ще се предвожда от водача им Петер Марки-Зай. Преди време той разяснява опасенията на Европейски Съюз, че демократичните стандарти в Унгария отслабват с думите: „ Неограничената власт (на Орбан) води до неограничена корупция “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР