Десетки хиляди румънци протестираха в столицата Букурещ и в други

...
Десетки хиляди румънци протестираха в столицата Букурещ и в други
Коментари Харесай

Хиляди румънци протестираха срещу реформата в съдебната система

Десетки хиляди румънци стачкуваха в столицата Букурещ и в други градове в неделя против остро подлагания на критика проект на ръководещата Социалдемократическа партия за промяна в правосъдната система, съобщи " Ройтерс ".

Водената от социалдемократите коалиция, която разполага със мощно болшинство в Народното събрание, приготвя промяна, която си навлече рецензиите на Европейската комисия, задгранични дипломати и магистрати, защото слага правосъдната система под политически надзор и подкопава битката против корупцията.

Специална комисия в Народното събрание стартира да разисква законопроекта предходната седмица. Управляващата партия има намерение да го утвърди до края на годината.

Комисията е ръководена от Флорин Йордаче, някогашен министър на правораздаването, който подаде оставка през февруари поради направен от него законопроект за корупцията, провокирал най-големите улични митинги от 1989 година

" Крадци, крадци ", пишеше на плакатите на протестиращите пред държавната централа в неделя. " Искаме правдивост, не корупция. Социалдемократическата партия е алена чума ".

Около 30 000 души минаха в шествие до Народното събрание в Букурещ, а близо 20 000 организираха митинги в други 70 града.

" Как да повярвате на вълците, че ще създадат закон за кошарите ", разяснява някогашният министър председател Дачиан Чолош във Facebook профила си преди да отиде на митингите в столицата.

Един от най-оспорваните промени в плануваните промени е за надзорна конструкция, която да управлява държанието на магистратите, метода, по който се назначават основните прокурори и правото на президентско несъгласие върху избора на претендентите.

През последните 10 години румънските прокурори са разследвали стотици държавни чиновници, в това число някогашни министър председатели.

Миналата седмица националната дирекция за битка с корупцията наложи запор на имущество на водача на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР