Десетки хиляди жени в Исландия, сред които и министър-председателката Катрин

...
Десетки хиляди жени в Исландия, сред които и министър-председателката Катрин
Коментари Харесай

Жените стачкуват заради неравенство в заплащането между половете в Исландия

Десетки хиляди дами в Исландия , измежду които и министър-председателката Катрин Якобсдотир , оповестиха, че няма да отидат на работа през днешния ден в символ на митинг против неравенството в заплащането сред половете и насилието , учредено на пола, заяви „ BBC ”. Особено наранени са секторите, в които работещите са преобладаващо дами, като опазването на здравето и образованието.

Планираното спиране на работния развой е първата такава целодневна стачка на дами от 1975 година насам. Протестиращите приканиха дамите и небинарните хора (небинарен се назовава пол, който не може еднопосочно да бъде избран като мъжки или женски) бяха призовани да не извършват отговорностите си през днешния ден, в това число домакинските си отговорности.

„ В този ден няма да работя, както чакам да създадат и всички дами (в правителството), “, съобщи исландският министър председател Катрин Якобсдотир преди митинга. Тя посочи още, че нейното държавно управление изследва по какъв начин се правят оценка специалностите, в които доминират дамите , в съпоставяне със сферите, в които обичайно преобладават мъжете.

Според данни на Исландския училищен съюз дамите са болшинството от учителите на всички равнища на просветителната система в страната, в това число 94% от учителите в детските градини. Около 80% от работещите в Националната университетска болница на Исландия, най-голямата в страната, също са дами.

Световният стопански конгрес ( СИФ ) класираше Исландия като най-хубавата страна в света във връзка с равенството сред половете за 14 следващи години. Както се оказва обаче, страната не е изцяло равнопоставена, защото форумът ѝ дава обща оценка от 91,2 % . Вулканичният остров, който е една от най-слабо обитаемоте страни, се подрежда на 14-то място в света по икономическо присъединяване, под страни като Либерия, Ямайка и Норвегия.

През 1975 година към 90 % от дамите в Исландия оповестиха стачка , с цел да подчертаят смисъла на дамите за стопанската система . Стачката принуди Народното събрание на страната да одобри закон за равно възнаграждение през идната година. През 2015 година Вигдис Финбогадотир , някогашен президент на Исландия, съобщи пред “BBC ”, че стачката през 1975 година е била „ първата стъпка за еманципацията на дамите в Исландия “ , която е проправила пътя й да стане първата жена, демократично определена за държавен глава в света през 1980 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР