Все по-често изкуственият интелект се използва за съживяване на мъртви

...
Все по-често изкуственият интелект се използва за съживяване на мъртви
Коментари Харесай

„Да съживим баба“: ИИ все по-често се използва за връщане на мъртвите, но без регулация

Все по-често изкуственият разсъдък се употребява за възкръсване на мъртви хора, само че специалисти в етиката сигнализират, че няма никакви регулации. Според тях така наречен „ мъртви ботове “ могат да доведат до сериозна психическа контузия на своите основатели и консуматори, написа английският „ Гардиън “.

Подобни услуги, които механически към този момент са вероятни, биха разрешили на потребителите да качват свои диалози с мъртви родственици, а ИИ да ги възпроизведе под формата на чатбот. Такъв вид услуги могат да се популяризират и на терминално заболели родители, които желаят да оставят нещо за децата си след гибелта си. Или пък да се продава на здрави хора, които просто желаят да създадат азбучник на живота си, който да трансфорат в интерактивно завещание, показват от университета в Кеймбридж.

При всички случаи специалистите са безапелационни, че безскрупулни компании и бизнес практики могат да доведат до продължителна психическа щета и фундаментално неуважение на правата на умрелите.

 Страх ви е от роботи? Добре пристигнали в злокобната котловина (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 6 мин. Страх ви е от роботи? Добре пристигнали в злокобната котловина (СНИМКИ и ВИДЕО)  Мегадело: New York Times съди OpenAI и Microsoft за нарушени авторски права Светът 3 мин. Мегадело: New York Times съди OpenAI и Microsoft за нарушени авторски права  И изкуственият разсъдък има халюцинации Светът 4 мин. И изкуственият разсъдък има халюцинации  „ Отново съм цяла “: Историята на Ан Джонсън, която си върна гласа благодарение на изкуствен интелект Любопитно 4 мин. „ Отново съм цяла “: Историята на Ан Джонсън, която си върна гласа благодарение на изкуствен интелект  Тъмната страна на изкуствения разсъдък: Педофили основават изображения с деца, разкри Би Би Си Светът 3 мин. Тъмната страна на изкуствения разсъдък: Педофили основават изображения с деца, разкри Би Би Си  Страх ви е от роботи? Добре пристигнали в злокобната котловина (СНИМКИ и ВИДЕО) Светът 6 мин. Страх ви е от роботи? Добре пристигнали в злокобната котловина (СНИМКИ и ВИДЕО)  Мегадело: New York Times съди OpenAI и Microsoft за нарушени авторски права Светът 3 мин. Мегадело: New York Times съди OpenAI и Microsoft за нарушени авторски права  И изкуственият разсъдък има халюцинации Светът 4 мин. И изкуственият разсъдък има халюцинации  „ Отново съм цяла “: Историята на Ан Джонсън, която си върна гласа благодарение на изкуствен интелект Любопитно 4 мин. „ Отново съм цяла “: Историята на Ан Джонсън, която си върна гласа благодарение на изкуствен интелект  Тъмната страна на изкуствения разсъдък: Педофили основават изображения с деца, разкри Би Би Си Светът 3 мин. Тъмната страна на изкуствения разсъдък: Педофили основават изображения с деца, разкри Би Би Си

„ Бързото развиване на ИИ значи, че всеки с достъп до интернет и малко повече компютърни познания може да съживи собствен умрял непосредствен. Тази зона в етиката на ИИ е като минирано поле. Важно е главен приоритет да бъде достолепието на умрелия и да не се изкарва пари от гибелта “, разяснява доктор Катаржина Басинска от университета в Кеймбридж.

Един от рисковете пред ИИ идва от фирмите, които монетизират своето цифрово завещание посредством реклама. Потребителите на сходни услуги могат да изпаднат в обстановка, в която техният умрял непосредствен да им предложи да си купят дадена стока , да вземем за пример. Това ще докара до неприятното психическо осъзнаване, че потребителите не са съветвани какво тъкмо да се прави с цифровия облик на умрелите им близки.

Снимка: iStock

Много по-лошо може да стане в случай че потребителите на такива услуги са деца . Родители, които желаят да оказват помощ на децата си да превъзмогнат загубата по-лесно, напълно скоро могат да се извърнат към „ мъртвите ботове “ за помощ.

За момента има прекомерно малко доказателства, че този вид помощ е психически подобаваща. А данните в противоположната посока – че е нездравословна са доста.

За да се предпазят потребителите, както и достолепието на умрелите, учените предлагат да бъде формиран лист с положителни практики, които могат да се постановат и като регулации в даден миг. Това би разрешило „ пенсиониране “ на „ мъртвите ботове “, както и да ограничи интерактивните им функционалности.

Идеята за потреблението на система, сходна на ChatGPT за пресъздаване на умрял непосредствен не е научна фантастика. През 2021 година Джошуа Барбо съумява да пресъздаде гласа на умрялата си другарка благодарение на чатбот. Години преди този момент компютърният експерт Юджиния Куйда съумява да конвертира текстови известия на собствен непосредствен другар в чатбот. Това докара до основаването на известната ИИ компания Replika.

Технологията към този момент е оттатък чатботовете. През 2021 година уебсайтът MyHeritage показа функционалността Deep Nostalgia, която анимира фотоси на наши умряли близки. След като стана извънредно известна, от компанията признаха, че са получили сигнали от консуматори за неприятни усеща, свързани с функционалността.

Година по-късно MyHeritage показа DeepStory – усъвършенствана функционалност, която разрешава на потребителите да генерират видеоклипове със свои близки, които приказват.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР