Съединените щати ще спрат да изпращат бомби и артилерийски снаряди

...
Съединените щати ще спрат да изпращат бомби и артилерийски снаряди
Коментари Харесай

Джо Байдън: Спираме оръжията за Израел, ако нахлуят в Рафа

Съединените щати ще спрат да изпращат бомби и артилерийски снаряди на Израел, в случай че стартира масирана инвазия в Рафа. Това съобщи американският президент Джо Байдън в изявление за Си Ен Ен. Това е първото изрично изявление по тематиката, откакто стана ясно, че Америка ще спре изнасянето на някои оръжия към Израел.

„ В Газа са починали цивилни поради тези оръжия. Бях задоволително явен – в случай че нахлуят в Рафа, тъй като още не са, спирам доставките на оръжия “, сподели Байдън.

Анализатори означават, че това е повратна точка в връзките Израел – Съединени американски щати от началото на спора в Ивицата Газа. Признанието, че американски оръжия са виновни за гибелта на цивилни също идва за първи път.

 Анонимен източник: Съединени американски щати са спрели доставка на бомби за Израел Светът 3 мин. Анонимен източник: Съединени американски щати са спрели доставка на бомби за Израел  Бенямин Нетаняху: Никакъв напън няма да спре Израел да се отбрани Светът 3 мин. Бенямин Нетаняху: Никакъв напън няма да спре Израел да се отбрани  Израел се готви за военна интервенция в Рафа Светът 2 мин. Израел се готви за военна интервенция в Рафа  Войната в Ивицата Газа: Байдън осъди офанзивата на Израел над филантропичния ескорт Светът 2 мин. Войната в Ивицата Газа: Байдън осъди офанзивата на Израел над филантропичния ескорт  Анонимен източник: Съединени американски щати са спрели доставка на бомби за Израел Светът 3 мин. Анонимен източник: Съединени американски щати са спрели доставка на бомби за Израел  Бенямин Нетаняху: Никакъв напън няма да спре Израел да се отбрани Светът 3 мин. Бенямин Нетаняху: Никакъв напън няма да спре Израел да се отбрани  Израел се готви за военна интервенция в Рафа Светът 2 мин. Израел се готви за военна интервенция в Рафа  Войната в Ивицата Газа: Байдън осъди офанзивата на Израел над филантропичния ескорт Светът 2 мин. Войната в Ивицата Газа: Байдън осъди офанзивата на Израел над филантропичния ескорт

Байдън е подложен на сериозен напън от свои сътрудници, както и хора от неговата партия, да ограничи доставките на оръжия поради филантропичната рецесия в Ивицата. До момента американският президент удържаше на натиска и поддържаше дейностите на Израел против Хамас. Въпреки това предизвестията, че се готви масирана инвазия в Рафа, където повече от 1 милион палестинци живеят сега, очевидно е наклонило везните.

Снимка: Getty Images

„ Не се отхвърляме от това да осигуряваме сигурност на Израел. Отказваме се от опцията Израел да може да води война в този регион “, сподели Байдън в изявлението. Той посочи, че прекъсването на доставките няма да важи за отбранителни оръжия, които се употребяват като част от системата Железен купол. Всички останали доставки ще бъдат спрени.

„ Ще продължим да оказваме помощ на Израел да се пази когато става въпрос за Железния купол и тяхната опция да дават отговор на офанзивите, идващи от Близкия изток. Но всичко друго е погрешно. Няма да го вършим – няма да доставяме оръжия и артилерийски снаряди “, добавя още американският президент.

Снимка: Getty Images

Пукнатините стават все по-големи

Публичното самопризнание от страна на Джо Байдън, че американски оръжия са виновни за гибелта на цивилни жители в Ивицата Газа, е следващ мотив за в допълнение повреждане на двустранните връзки сред двамата. Американският президент посочи, че дейностите на Израел в Рафа „ към момента не са прекрачили алената линия “.

„ Не са стигнали до тежко обитаемоте региони. Всичко, което се случва сега, е на границата. Това основава проблеми с Египет, а там съм работил доста интензивно да имаме естествени връзки “, сподели Байдън.

„ Заявих го ясно на Биби (Бенямин Нетаняху – б.р.) и на военното му управление. Няма да получат нашата поддръжка в случай че нападат гъсто обитаеми региони. Казах му „ Не прави същата неточност, която направихме ние. Искахме да хванем Бин Ладен. Изглеждаше, че имаше смисъл да желаеме Бин Ладен. Изглежда, че имаше смисъл да се опитаме да обединим Афганистан. Но нямаше никакъв смисъл, съгласно мен, да стартираме да мислим, че Ирак има нуклеарни оръжия “, споделя президентът в изявлението.

Снимка: Getty Images

През последните седмици на територията на Съединените щати се провеждат всеобщи митинги в поддръжка на Ивицата Газа и на палестинския народ. На тях хората показаха и недоволството си от другарството сред Байдън и Нетаняху, като бяха издигнати лозунги „ Джо Геноцидът “. „ Чувам всичко, което желаят да ми кажат. Тези хора имат право на свободно изложение и на митинг. Но не и да употребяват тирада на омразата. Нито да заплашват еврейски жители. Нито да блокират достъпа на други хора. Това е срещу закона “, сподели Байдън.

Изборите през ноември

Байдън не изрази терзание за идните президентски избори в Съединените щати, само че разяснява, че Доналд Тръмп надали ще одобри загубата, в случай че загуби. „ Обещавам ви, че няма да я одобри. А това е доста рисково “, разяснява Байдън.

„ Кампанията върви добре. Повечето хора няма да решат преди последния миг “, сподели още той.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР