Десетки хиляди хиндуисти се събраха в Северна Индия. Те отново

...
Десетки хиляди хиндуисти се събраха в Северна Индия. Те отново
Коментари Харесай

Десетки хиляди хиндуисти настояха да бъде възстановен техен храм в Индия

Десетки хиляди хиндуисти се събраха в Северна Индия. Те още веднъж настояха да бъде възобновен техният храм на място, където е имало джамия, издигната през XVI век, а през 1992 година е била разрушена от твърдолинейни хиндуисти, като това е провокирало кръвопролитни конфликти сред хиндуисти и мюсюлмани, съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрантите в град Айодхя носеха афиш, на който можеше да се прочете: "Повече няма да има претенции, оттук насетне следва борба ". Твърдолинейните хиндуисти упражняват напън върху държавното управление на премиера Нарендра Моди да реши по-скоро въпроса. На изборите през 2014 година, след които пристигна на власт, Моди обещаваше да построи храма.

В региона на Айодхя (град на 550 км източно от Делхи) през днешния ден имаше засилени ограничения за сигурност, с цел да не бъдат позволени набези против мюсюлманите, които са 6 % от популацията на града, наброяващо 55 000 души. През 1992 година хиндуистки фундаменталисти, въоръжени с кирки и стоманени лостове, изравниха със земята джамията "Бадри " от XVI век.

Хиндуистите настояват, че джамията е била издигната, откакто преди този момент храм на господ Рама е бил опустошен от мюсюлмански нашественици. Разрушаването на джамията провокира безредици в цяла Индия, при които починаха минимум 2000 души. Хиляди починаха по-късно при траялите разногласия за мястото.

Въпросът беше отвеян и в съда. През 2010 година съд на по-ниска инстанция постанови, че земята би трябвало да бъде разграничена на три елементи - две за хиндуистите и една за мюсюлманите. Решението беше оспорено пред висшия съд, само че към момента няма решение по обжалването.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР