Десетки болни българи са принудени не само да търсят лечение

...
Десетки болни българи са принудени не само да търсят лечение
Коментари Харесай

Здравни емигранти: След Адриан и Елисавета се бори за живота си, бягайки от България

Десетки заболели българи са принудени освен да търсят лекуване в чужбина, само че и да сменят поданството си, с цел да си го обезпечат. Чужди клиники отхвърлят да одобряват български пациенти, които се нуждаят от трансплантации поради неналичието на съглашение сред България и „ Евротрансплант ”. Елисавета е още една българка, която е подготвена да се откаже от България, с цел да живее, написа Нова телевизия.

Елисавета Дафова страда от белодробна хипертония към този момент 11 години. Болестта прогресира с годините и шансът за оцеляване е единствено един - белодробна трансплантация. Жената е включена в листата за чакащи на Изпълнителната организация по трансплантация у нас преди два месеца, когато към този момент няма избор.

Четете още: Драмата на Адриан раздруса България! Сменя поданството си, с цел да го излекуват в чужбина
Разбира обаче, че късмет за трансплантация съвсем няма, тъй като от година насам България няма контракт с нито една болница в чужбина, а у нас такива интервенции не се вършат.
Общо 16 българи са в листата за трансплантация на бял дроб и чакат служителите да подпишат нов контракт с болница в чужбина, с цел да получат опция да живеят. Заради неналичието на лекуване и на задоволително О2 обаче положението на Елисавета се утежнява ден след ден.
Съветът, който чува от всякъде, е да стане задграничен жител. Мечтата й е един ден да получи късмет да диша още веднъж обикновено и да не се постанова да се отхвърля от България.
От Здравното министерство още веднъж декларират, че към този момент договорът на Агенцията по трансплантация с единствената болница, в която са трансплантирани българи - тази във Виена, е изминал през месец май 2017 година Затова все още има две благоприятни условия – или продължение на съглашението, или сключване на ново с друга болница. Кога ще стане това обаче – към момента не е ясно.
„ Министерството на здравеопазването за следващ път демонстрира, че абдикира от отговорността да лекува български жители. Фактът, че не сме в „ Евротрансплант” по никакъв метод не би трябвало да значи българските жители да не се лекуват в чужбина, когато се постанова. В него са доста малко страни от ЕС”, разяснява Тодор Мангъров, ръководител на Асоциация “Пулмонална хипертония”.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР