Десетки афганистански момичета и жени, предимно студентки, излязоха по улиците

...
Десетки афганистански момичета и жени, предимно студентки, излязоха по улиците
Коментари Харесай

Десетки жени на протест в Афганистан срещу забраната за образование

Десетки афганистански девойки и дами, най-вече студентки, излязоха по улиците в западната част на Херат в събота, с цел да стачкуват против въведената от талибаните възбрана дамите да получават обучение, съобщи ДПА.

Протестиращите, разграничени на дребни групи, скандираха " Образованието е наше право " и се събраха пред канцеларията на шефа на провинцията. Силите на талибаните се пробваха да ги разпилян с водни оръдия, палки и бухалки. На фрагменти от видеозаписи от мястото на събитието се вижда по какъв начин пожарна кола пръска протестиращите с вода, която явно е била смесена с някакви химикали.

Решението на талибаните да забранят на девойките и дамите да посещават учебно заведение и университет провокира мощна интернационална съпротива.

Жители на Кабул оповестиха за мощно талибанско военно наличие в града, което да потуши възможни митинги. Съобщава се, че минимум една жена е изчезнала след митинга в столицата в четвъртък.

Министърът на висшето обучение на талибаните оправда възбраната за университетско обучение за дами с това, че студентките не спазвали строгите правила за обличане, посещавали занятията без компаньон от мъжки пол и се смесвали със студенти от мъжки пол.

Жените и девойките са значително изключени от публичния живот, откогато талибаните завзеха властта през август предходната година.

В друга стъпка, ограничаваща правата на дамите, афганистанското министерство на стопанската система подреди на всички национални и интернационалните неправителствени организации да преустановят работата на служителките си до второ разпореждане.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи нощес, че е " надълбоко угрижен, че възбраната на талибаните за дами, които доставят филантропична помощ в Афганистан, ще наруши жизненоважната и животоспасяваща помощ за милиони хора ". " Жените заемат централно място в филантропичните интервенции по целия свят ", написа Блинкън в " Туитър ". " Това решение може да бъде опустошително за афганистанския народ ", добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР