Десетки, а може би и стотици запалени гуми са предизвикали

...
Десетки, а може би и стотици запалени гуми са предизвикали
Коментари Харесай

Издирват кой подпали стари гуми край Рогошко шосе

Десетки, а може би и стотици запалени гуми са провокирали пожара, който през вчерашния ден избухна до Опитната станция край Рогошко шосе, наоколо до река Марица. Това е открила взаимна инспекцията на Пловдивския общински инспекторат, Трето РПУ и еколози от регион „ Северен “, на чиято територия е осъществено нерегламентирано палене на гуми.



„ На място установихме, че е горял също дървен материал, пламъците са обхванали и околните стърнища и шубраци. Ако пожарната не беше реагирала толкоз бързо на сигнала, имаше заплаха в горещото време огънят да се разрасне и да се трансформира в огромно злополучие “, разяснява шефът на ПОИ Борислав Димов.

Гумите са запалени, с цел да може от тях да се отдели металът, който се предава за вторични първични материали, считат проверяващите. По думите им това обаче провокира съществено замърсяване на въздуха и вреди на здравето на хората. Затова и по Закона за ръководство на отпадъците на физически лица са планувани и тежки финансови наказания. За изхвърляне на излезли от приложимост гуми на неразрешени за това места се постанова административно наказване санкция от 300 до 1 000 лв.. За нерегламентирано изгаряне на излезли от приложимост гуми на физически лица се постанова административно наказване санкция от 2 000 до 5 000 лв.. За юридически лица, които нерегламентирано изхвърлят и/или изгарят излезли от приложимост гуми, се постанова административно наказване в размер от 1 400 до 4 000 лв..



По информация на шефа на ПОИ полицията е поела случая и търси причинителите на палежа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР