Десет милиона души или близо една четвърт от населението на

...
Десет милиона души или близо една четвърт от населението на
Коментари Харесай

Една четвърт от украинците са избягали от домовете си от началото на войната

Десет милиона души или близо една четвърт от популацията на Украйна са напуснали домовете си от началото на нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари. Това заяви висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди в неделя.

"Отговорността за страданието, породено на цивилните, пада на тези, които водят войни на всички места по света ", написа той в Туитър.

По думите му "войната в Украйна е толкоз опустошителна, че 10 милиона души са избягали от домовете си в други елементи на страната или са бежанци в чужбина ".

Повече от 3,4 милиона украинци , най-вече дами и деца, са напуснали страната от началото на войната на 24 февруари. Агенцията за децата на Организация на обединените нации УНИЦЕФ заяви, че над 1,5 милиона деца са измежду избягалите в чужбина.

Бежанците отиват първо в прилежащи страни на запад като Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Молдова.

В същото време на обсадения от съветската войска южен град Мариупол, където към 300 000 души остават в капан с малко или съвсем никаква храна, без вода, ток и парно. Властта в Киев отхвърли да съобщи контрола на града на Москва по-рано в понеделник.

Украинското държавно управление възнамерява да изпрати десетки рейсове на 21 март, с които да бъдат превозени цивилни. Според държавните медии в Русия Москва се е съгласила да отвори филантропични коридори за 2 часа в понеделник. В неделя имаше 24-часово мъртвило на съветските обстрели в множеството градове.

Според вицепремиера на Украйна Ирина Верешчук още в неделя са били евакуирани близо 4000 души от Мариупол до Запорожие, който се намира на към 225 км. разстояние.

Местните украински управляващи оповестяват, че са били наложително преместени в Русия през последните дни.

"Окупаторите изпращат жителите на Мариупол в лагери, ревизират телефоните им и изземват украинските им документи ", твърди Павло Кириленко, началник на регионалната администрация в Донецк.

От 2 седмици Мариупол , който е стратегически значим пристанищен град в южна Украйна, е под непрекъснат обстрел от съветски ракети. Русия учебни заведения, болница и спектакъл. Украйна съобщи, че офанзивите в Мариупол са военни закононарушения , които ще останат в историята.

Според анализатори Москва желае да вземе надзор над града, тъй като по този начин ще има връзка сред териториите в Източна Украйна , които държи посредством проруските сепаратисти, и анексирания през 2014 година полуостров Крим .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР