Десет ирански военнослужещи получиха между една и 10 години затвор

...
Десет ирански военнослужещи получиха между една и 10 години затвор
Коментари Харесай

Десет ирански военнослужещи получиха между 1 и 10 г. затвор за свалянето на украинския Боинг

Десет ирански военнослужещи получиха сред една и 10 години затвор за функциите си в свалянето на украинския аероплан Боинг, който беше свален край Техеран през януари 2020 година, заяви Франс прес, като се базира на осведомителния орган на иранската правосъдна власт Мизан онлайн.

Първият обвинен, командвал отбранителната система Тор M-1, е бил наказан на 10 години затвор за това, че е пренебрегнал заповедите на своите началници, като е свалил самолета. Девет други военнослужещи бяха наказани на сред една и три години затвор.

Командирът " изстрелял две ракети по украинския полет 752 в прорез със заповедите от командния пункт, без да получи позволение и в нарушаване на инструкциите ", добавя източникът. Агенцията не даде детайлности за самоличността на наказаните, измежду които са четирима чиновници на отбранителната система, пълководец на база за противовъздушна защита и офицер от контролния център.

На 8 януари 2020 година иранските въоръжени сили смъкнаха аероплан, изпълняващ полет от Техеран за Киев, при което починаха 176 души на борда, най-вече иранци и канадци, доста от които с двойно поданство.

През ноември 2021 година Мизан онлайн разгласи, че в Техеран е почнал правосъден развой против 10 военнослужещи " от разнообразни рангове ".

В нощта на нещастието иранската противовъздушна защита е била в нараснала подготвеност. Ислямската република преди малко беше атакувала база, употребена от американските военни в Ирак, като ответна мярка против ликвидирането на военачалник Касем Солеймани, проектант на иранската районна тактика. Той беше погубен пет дни по-рано при американски удар в Багдад. Поради това Техеран очакваше отговор от Вашингтон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР