Десет хиляди души са изчезнали, а повече от 2000 са

...
Десет хиляди души са изчезнали, а повече от 2000 са
Коментари Харесай

Потоп в Либия: Европа обеща помощ при хиляди загинали и изчезнали

Десет хиляди души са изчезнали, а повече от 2000 са починали в Либия, откакто стихия провокира невиждани наводнения в североизточния район на страната, написа Политико.

Бурята Даниел мина през североизточната част на Либия през уикенда, като донесе рискови превалявания и наводни няколко града след себе си, в това число Ал-Байда, Ал-Мардж, Суса и елементи от Бенгази.

Според Световната метеорологична организация в източния крайбрежен град Дерна цели квартали са изчезнали, а стотици хора са починали, откакто дъждът е провокирал сриването на два язовира.

Италия и Франция са измежду европейските страни, които дадоха обещание помощ и подпомагане на фона на гибелта и разрушенията в пагубни мащаби в северноафриканската страна, която е насочна точка за доста мигранти без документи, опитващи се да влязат в Европа.

Тамер Рамадан, началник на делегацията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Либия, съобщи, че към 10 000 души са в неопределеност, а броят на жертвите е " голям " и евентуално доближава 2000 души.

" Хиляди хора са изгубили живота си, хиляди хора са изгубили домовете си и хиляди фамилии са блокирани или изгубени ", сподели Рамадан във вторник по време на брифинг на Организация на обединените нации в Женева.

Той съобщи, че обстановката е " толкоз опустошителна, колкото и обстановката в Мароко ", където през уикенда най-смъртоносното земетресение от повече от шест десетилетия умъртви над 2800 души.

" Нашите филантропични потребности са големи и доста надвишават опциите на Либийския червен полумесец и на държавното управление ", сподели Рамадан. " Ето за какво държавното управление в източната част на страната насочи интернационален апел за поддръжка ".

Либия, която е политически разграничена сред подкрепяното от Организация на обединените нации и основано в Триполи Правителство на националното единодушие в западната част и Либийската национална войска в източната, се обърна към интернационалната общественост с молба за филантропична помощ и няколко страни дадоха обещание да окажат поддръжка.

Италия е задействала службата си за гражданска отбрана, а външният министър Антонио Таяни съобщи във вторник, че екип за оценка към този момент пътува към Либия.

Ан-Клер Легендр, представител на френското министерство на външните работи, съобщи, че Париж " е подготвен да отговори на настояванията, които ще бъдат отправени от либийските управляващи.

" Подготвяме доставки, с цел да предоставим незабавна помощ на засегнатото население, в поддръжка на либийските старания на място и в съгласуваност с Организация на обединените нации ", добави тя.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че Германия е в контакт с Организация на обединените нации и други сътрудници за " допустима помощ ".

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че Европейски Съюз " следи обстановката от близко и е подготвен да окаже поддръжка ", а ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен изрази съболезнованията си на народа на Либия.

Други страни, измежду които Египет, Катар, Иран и Турция, също обявиха, че ще изпратят помощ.

През миналата седмица бурята " Даниел " мина през Средиземно море, причинявайки разрушения в Либия, Гърция, Турция и България.

 Снимка: Меteo Bulgaria

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР