Десет години след като направи европейския транспорт безплатен, столицата на

...
Десет години след като направи европейския транспорт безплатен, столицата на
Коментари Харесай

Коя е европейската столица с безплатен градски транспорт?

Десет години откакто направи европейския превоз безвъзмезден, столицата на Естония продължава да се трансформира и да вкарва правила, които да поддържат имиджа й на зелена столица, написа Euronews Green.

В Талин рейсовете към момента пътуват по дълги, прави пътища, проектирани в руско време, когато градът е бил разграничен на избрани квартали. Маршрутите в началото били проектирани да прибират служащите от фабриките и несъмнено се нуждаят от преосмисляне. Политиците имат положителни хрумвания по какъв начин по-добре да обслужват жителите.

Това, което градът се пробва да направи в този момент, е идея за 15-минутен град, която да разнообрази предназначението на кварталите. Създаването на система, в която работните места, жилищата, услугите и развлеченията са смесени, също значи, че би трябвало да преосмислим цялата мрежа от публичен превоз “, сподели зам.-кметът на градската администрация на Талин Владимир Свет.

Общественият превоз в Талин е безвъзмезден от 2013 година Политическото решение бе взето, с цел да помогне за облекчение на разноските за живот на жителите. На второ място е мотивацията за по-чиста околна среда, само че защото от ден на ден градове желаят да се декарбонизират по този метод, Талин се трансформира в непредвиден пионер. Градът бе провъзгласен за Европейска зелена столица през 2023 година

Жителите на естонската столица са приели концепцията, че заплащат градските рейсове, трамваи, тролейбуси и вътрешноградски влакове с налозите си. Един транспортен пропуск за зелена карта прави нещата лесни, само че не е категоричен триумф. Официалните данни демонстрират 6.5% растеж на пасажерите през 2013 година, който се резервира с незначителни съмнения до 2019 година

“Безплатният градски превоз не е златен ключ и решение на всичките проблеми. Въпреки че беше “радикална стъпка ” да се понижи прагът за хората, основаването на привлекателна опция на колите изисква повече работа. Трябва да се намерения и за развиване на мрежата, за пешеходната инфраструктура, обвързвана с инфраструктурата на публичния превоз ”, показва Свет.
Промяна в мрежата
Градът претърпява редица пътни поправки, в това число за нова трамвайна линия, която ще минава сред пристанището, гарата за Rali Baltica – нова високоскоростна железница за Източна Европа – и летището. Очертани са с алена багра нови алеи за възходящия брой велосипедисти в Талин. Предстои да бъдат пуснати нови транспортни линии, които ще свързват разнообразни градски квартали по сред им.

Всички тези промени изискват деликатно разглеждане и разбор на данните. Повечето рейсове и трамваи имат детектори за отчитане на търсенето на разнообразни спирки и деен разговор сред градската администрация и локалните общности.

Едно от най-големите провокации за нас е да създадем по-ефективна мрежа за публичен превоз, само че без да губим хора, които са доста свързани. И от време на време бих споделил даже прочувствено свързани с линиите, които са употребявали може би повече от 50 години “, добави Владимир Свет.

Не е толкоз мъчно да начертаеш нови линии на картата. По-трудно е да се сътвори система, за която хората имат вяра, че решенията се вземат в техен интерес ”, добави той. Като заместник-кмет, отговарящ за градската среда, основна част от неговата роля е превъзмогването на спорове по пътя към по-силна и по-устойчива система.

Друг забавен факт е, че Естония има втория най-голям дял на леки коли, по-стари от 20 години в Европейски Съюз (33.2%, след Полша). Правителството възнамерява да вкара налог през идната година, който ще тласне хората към по-малко замърсяващи коли.
Самоуправляващи се рейсове
Социалната смяна изисква време, само че предприемаческият дух на Естония е огромен стимулатор. През септември жителите на Талин тестваха безвъзмезден самоуправляващ се рейс, планиран от компанията за самостоятелни транспортни средства Auve Tech OÜ. Идеята за него е да кара жителите до по-отдалечените села, където няма смисъл да пътува по-голям рейс. Превозното средство може да засече 25 метра напред и настрана и пътува с оптималната скорост от 20 км/ч.

Основният проблем е с другите участници в придвижването – груби водачи и хора, които не знаят по какъв начин да се оправят с самостоятелните транспортни средства, или които не са програмирани да бъдат толкоз привързани към разпоредбите ”, съобщи Дейвис Сеп, който управлява интервенциите в Auve Tech OÜ.

Автобусът е тестван в разнообразни климатични условия по целия свят – от -20 C, +30 C, от Япония до Близкия Изток.
Удобен за колела
Кристиян Линд е основен изпълнителен шеф и съосновател на Bikeep – компанията, която обезпечава сигурен публичен паркинг за колела – частично приписва триумфа за предприемаческата среда в Естония на своята компания. Инфраструктурата за колоездене в града се разраства през последните няколко години и вследствие на това повече велосипедисти излизат на пътищата.

Машинните инженери са склонни да вземат решение проблеми, като основават машини. Така че това е нашата машина за казуса “, сподели той.

“Машината ” е елегантна железна ръка, която се захваща компактно върху велосипеда – или по-скоро редица от тях, всички налични посредством приложение. Ключът е, че е изцяло гратис за потребление от велосипедисти. Местни компании, вложили в тази визия за резистентен превоз, се включиха, с цел да покрият разноските. Bikeep се изнася и в десетки други страни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР