Десет дни след наводнението в Карловско, водата в цялата община

...
Десет дни след наводнението в Карловско, водата в цялата община
Коментари Харесай

Дариха близо 290 000 лв. след бедствието в Карловско, дезинфекцират дворове и улици


Десет дни след наводнението в Карловско, водата в цялата община остава негодна за пиянство и готвене, а използването ѝ е разрешена единствено за битови потребности. Електрозахранването е възобновено съвсем на всички места, екипи на ВиК работят за възобновяване на водоснабдяването, съобщи Българска национална телевизия.

От през днешния ден стартира поетапна стерилизация на улици, публични здания и частни дворове в селата Богдан, Каравелово и Слатина, с цел да не се допусне разпространяване на заразни заболявания, оповестяват от общинския спешен щаб.

Продължава работата по премахване на вредите. Повече от 113 единици едро, приблизително и малогабаритна строителна техника разчистваха през вчерашния ден провалите от наводнението в трите най-засегнати села.

В речните корита, по улиците и домове на хората работиха камиони, колесни комбинирани багери, булдозери, фадроми, резачки и друга техника, а на терен бяха над 1000 доброволци от цялата страна, както и 111 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и курсанти от Националния боен университет " Васил Левски " - Велико Търново и Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " - Долна Митрополия.

През целия ден в неделя работи и разпределителният център в постройката на община Карлово.

Усилията на щаба са ориентирани преди всичко към почистване и подсилване на речните корита в засегнатите села. На някои места наносите доближават до 4 метра височина и в случай че не бъдат отстранени има заплаха при нов пороен дъжд, селата още веднъж да бъдат наводнени.

Кризисният щаб на община Карлово е в 24 часов режим на работа, като през вчерашния ден организира съвещание в наличието на регионалния шеф на Пловдив Ангел Стоев. От щаба приканват доброволци от цялата страна да се свържат с тях и да вземат присъединяване в дейностите по възобновяване на засегнатите села.

Колкото до дарителската акция в поддръжка на потърпевшите от наводненията, досега от двата DMS номера са набрани близо 290 000 лв.. Даренията от акцията на общината DMS KARLOVO ще се употребяват за възобновяване на обществената инфраструктура, публичните пространства и в помощ на хората. Кампанията на доброволческите организации DMS POMAGAME е ориентирана към закупуване на битови електроуреди, мебели, образователни принадлежности за учениците, оповестиха в ефира на Българска национална телевизия Теодора Бакърджиева от Българския дарителски конгрес и Елица Баракова от фондация Вcause.

По думите им доста средства и предметни дарения са постъпили и на място в потърпевшите села, а стотици хиляди хора са се отзовали в помощ на потърпевшите.

" В последна сметка в този момент, пред руините и нещастието на хората, се хванахме на работа. Не мисля, че има разделяне - в противен случай, рецесията още веднъж сплотява хората. Дори някои да не са съгласни, че е най-справедливият метод още веднъж донорите и доброволците да платят цената и да изнесат обстановката, дейните хора желаят да вземат участие. И доброволчеството, и дарителството от дълго време в България са модерният метод да участваш, с изключение на изборите и митингите. ", сподели Елица Баракова.

Междувременно от община Карлово припомниха, че има разкрита банкова дарителска сметка, на която могат да се преведат средства в помощ на потърпевшите от наводненията.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за тип заплащане - 44 51 00
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР