Десет броя нови инжекционни помпи, предназначени за венозно подаване на

...
Десет броя нови инжекционни помпи, предназначени за венозно подаване на
Коментари Харесай

Майчин дом получи дарение за Клиниката по неонатология

Десет броя нови инжекционни помпи, предопределени за венозно подаване на лекарствени разтвори за специфичните потребности на новородени и недоносени бебета, ще бъдат разполагаем за най-малките пациенти в Клиниката по неонатология на университетската АГ болница „ Майчин дом “. Инжекторите са дарени от съдружие с нестопанска цел „ Нова луна “, представляващо едноименната ложа от системата на Обединена Велика Ложа на България. Дарението е на стойност над 17 000 лева, като осем от десетте апарата са закупени с персонални средства от членове на ложата.

„ Техниката е скъпа и с голямо значение за работата в интензивното поделение, тъй като лекуваме дребни бебета, които от време на време тежат под 1000 гр. При тях дозирането на медикаментите би трябвало да се възнамерява точно и тъкмо, да се преценява с ниското им тегло и с техните характерни потребности, съобщи началникът на Клиниката по неонатология проф. доктор Боряна Слънчева, която е и основен координатор в Експертния съвет по здравната компетентност "Неонатология " към Министерството на здравеопазването. По думите й дарението може да се съпостави с ролята на избавителния транспортен съд Радецки, тъй като идва в най-подходящия миг, когато обичайно при промяната на сезоните броят на ражданията се усилва.

Председателят на Сдружение „ Нова луна “ доктор Георги Пасков поздрави управлението на болничното заведение и засвидетелства готовността на ложата да поддържа и в бъдеще напъните на лекарите в устрема да дават качествена здравна грижа, съобразена със актуалните технологии и потребности на пациентите.

Годишно в „ Майчин дом “ се раждат към 4 000 бебета, а приблизително всяко пето от тях е недоносено. Болницата е водач по брой раждания за България, като в нея се наблюдават най-сложните медицински случаи от цялата страна. Високата централизация на преждевременни раждания в болничното заведение се дължи на това, че тя наблюдава най-тежките бременности в страната. Тенденцията за броя преждевременни раждания у нас се резервира, като за България делът им е малко над 10% от всички раждания, колкото е и междинното ниво за Европа.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР